“Puan ni tak tau malu kan… jerit ikut suka” – Wanita Autism Kongsi Pengalaman Diherdik Nurse & Doktor Ketika Lahirkan Anak

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Dua tiga hari ni hot pulak tentang kes berkaitan dengan nurse lepas isu viral Linda Rafar yang menegur ‘perangai’ segelintir nurse yang tidak menjaga ibunya dengan baik di media sosial. Emm isu ni masih lagi hot dan admin tak sebelahkan mana-mana pihak. 

Well hari ni viral lagi tentang kisah sikap nurse dan doktor di laman Facebook Autisme Malaysia oleh seorang wanita yang claim dirinya sebagai adult autism

 

“Awak kerja sebagai guru kan? Kenapa awak tak boleh terima arahan?” 

Menerusi perkongsiannya, wanita yang bernama Ili ni beritahu bahawa dia seorang autisme yang melahirkan anaknya di sebuah hospital kat Shah Alam. Pun begitu, disebabkan keadaan dirinya yang ‘istimewa’, Ili ni tak boleh terima arahan yang diberikan doktor dan jururawat dengan baik.

 

“Dia puji anak saya cerdik letak puting dia tahu hisap dan hina saya kata anak cerdik tapi mak, hmm…” 

 

“Aku autism lah… sebab tu aku macam ni? Tapi…” 

 

“You saved my baby. But, I will always remember how you downgraded me” 

 

“Saya dah biasa hidup macam ni. Orang akan cakap tak pernah jumpa orang macam saya. Kata saya gila, hyper” 

Sumber: Facebook

Sungguhpun ada yang tak percaya Ili ni seorang autisme dan siap mintak bukti kad OKU pada dia, admin sebenarnya salute pada mangsa atas sikap pemaafnya lepas apa yang dilalui masa di labour room tu.

Bagi admin, benar atau tidak kisah ni kita sama-samalah ambil pengajaran. Saling memaafkan antara satu sama lain kerana kita sebenarnya tak tahu apa situasi yang dilalui seseorang tu sampai dia jadi macam tu.

Baca: Wanita Ini Nasihat Linda Rafar Jangan Menipu Orang, Jual Jus Rawat Kanser Padahal Mak Tengah Sakit

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!