in

Peniaga Kekal Harga Roti Canai 50 Sen Meski Harga Barang Naik, Niat Berniaga Sambil Sedekah

Cats 29

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Meskipun Malaysia mengalami isu kenaikan harga barang dan kekurangan bekalan, seorang peniaga roti canai di Bukit Katil, Melaka masih mengekalkan harga 50 sen sekeping bagi roti canai.Mustafa Abd Latif,58, berkata dia bersama isteri mula berniaga pada tahun 2001 dan masih mengekalkan harga yang sama meskipun sudah berniaga selama 22 tahun. Harga buat roti telur dan roti planta pula adalah RM1.

1784746

Jelas peniaga berhati mulia ini, dia akan terus menjual roti canai dengar harga sebegitu kerana niatnya sejak dari dulu adalah mahu berniaga sambil bersedekah.

Dalam sehari, Mustafa akan menebar lebih 200 keping roti canai, dan jumlah itu akan meningkat sehingga 500 keping apabila tiba cuti hujung minggu atau cuti umum.

2

Sebelum ini, dia berniaga roti canai di Bandar Hilir, sebelum berpindah ke Bukit Katil dengan kadar sewaan sebanyak RM480 sebulan sejak 11 tahun lalu.

Untuk rekod, Mustafa masih mengekalkan dua jenama tepung gandum yang sudah biasa digunakan dan tidak mahu menggunakan jenama lain untuk menjaga kualiti roti canai agar kekal lembut meskipun sudah sejuk.

Kredit: Sinar Harian

BACA: “Semua benda naik!” – Netizen Bengang Harga Roti Canai Dijangka Naik Gara-gara Tepung Mahal

Capture 16

Sumber: Sinar Harian
Sumber: Sinar Harian

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.