in

“Patutlah bila nyanyi tegak je bulu roma” – Cerita Seram Disebalik Lagu Tradisional ‘Ulek Mayang’

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sebagai seorang rakyat Malaysia, mustahil kalau kita tak pernah dengar tentang lagu Ulek Mayang yang merupakan lagu tradisional orang Terengganu ni.


Dulu, kalau buka TV1, selalu juga keluar lagu ni kan? Kita pun ikut-ikut juga menyayi sekali. Pada masa yang sama, kita juga sering dengar cerita-cerita seram pasal lagu ni sampaikan nak nyanyi saja-saja pun rasa takut.

Tapi apa sebenarnya cerita disebalik lagu Ulek Mayang ini? Jom baca perkongsian di Twitter dari seorang netizen ini.

Ulek Mayang dah wujud ratusan tahun lalu

Ulek Mayang dinyanyikan untuk kembalikan semula nelayan yang diculik bunian

Ritual Ulek Mayang

Kenapa lirik lagu Ulek Mayang hanya sebut nama puteri nombor genap?

Korang mesti tertanya-tanyakan kenapa dalam lagu Ulek Mayang ni, nombor yang keluar hanya nombor genap je, kenapa tak sebut nombor ganjil? Ini penjelasan oleh netizen tersebut:

Kalau ditanya tentang lirik lagu ini, kenapa puteri nombor ganjil tidak disebut, kenapa puteri dua, empat dan enam sahaja disebut? Kerana puteri nombor ganjil lebih kuat kuasanya. Kalau disebut namanya, dia akan rasuk orang lain pula.”

Seram jugak eh. Langsung tak berani dah nak nyanyi.

Baca: “Mengisahkan ritual korban kanak-kanak” – Cerita Hitam Disebalik 5 Lagu Kanak-kanak Yang ‘Catchy’ Ini

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.