in

“Online banking kena hacked!” – Ramai Pengguna Smartphone ‘Complain’ Akaun Mereka Cuba Digodam Lepas Install Houseparty App?

Houseparty3

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Rasanya sejak PKP ni mesti ramai yang akan ikut trend kan? Rasanya ramai antara korang yang ada install aplikasi Houseparty, satu aplikasi yang korang boleh main game  dengan video call kawan-kawan korang.Ia satu platform untuk kita manfaatkan social distancing. Namun ada pengguna mendakwa diri mereka sebenarnya ‘diintip’ oleh hackers kerana ada pihak cuba log masuk akaun Netflix dan Spotify mereka.

 

Mereka hack spotify, snapchat bahkan online banking!”

Houseparty 1

Pengguna Houseparty begitu marah dan telah menyuarakan kebimbangan mereka di media sosial bahawa aplikasi chat video, yang telah menyaksikan peningkatan populariti selepas PKP yang dijalankan diseluruh dunia termasuk UK.

Euxujmoxgaaoefv

Euxujpwwaaefpq

Kata mereka, aplikasi tersebut telah membolehkan penggodam untuk mengakses akaun Spotify dan Netflix mereka. Di Twitter, ramai pengguna mendakwa aplikasi telefon pintar dan desktop itu menggesa untuk “memadamkan akaun Houseparty” secepat mungkin sebelum buang aplikasi tersebut.

Houseparty2

 

Tak ada bukti – Houseparty

Ia dinefikan sekeras-kerasnya oleh pihak Houseparty dengan mengatakan mereka tidak menemui bukti berkenaan dengan godaman tersebut. Walau bagaimanapun, dakwaan-dakwaan itu semakin mendapat daya tarikan pada media sosial.

Daripada ulasan yang disiarkan oleh pengguna, masih tidak jelas bagaimana Houseparty akan membolehkan penggodam mengakses data yang disimpan dalam aplikasi lain pada telefon pintar pengguna.

Banyak pengguna yang menggunakan gabungan alamat e-mel dan kata laluan yang sama untuk beberapa perkhidmatan dimana ia mudah untuk menjadi mangsa kepada penjahat cyber yang telah mencuri maklumat log masuk mereka dan menggunakannya untuk mendapatkan akses ke perkhidmatan dalam talian lain.

Menurut sumber, penting untuk selalu menggunakan kombo-kata laluan e-mel yang berbeza untuk setiap akaun dalam talian untuk mengelakkan ini. 

Bahkan jurucakap Housparty juga menjelaskan kepada sumber menjelaskan,

“Kami tidak menemui bukti bahawa pautan antara Houseparty dan kompromi akaun lain yang tidak berkaitan. Sebagai peraturan umum, kami mencadangkan semua pengguna memilih kata laluan yang kuat apabila membuat akaun dalam talian di mana-mana platform. Gunakan kata laluan unik untuk setiap akaun, dan gunakan penjana kata laluan atau pengurus kata laluan untuk mengesan kata laluan, bukannya menggunakan kata laluan yang pendek dan mudah. ​​”

Malah, laman Twitter rasmi Houseparty juga ada menjelaskan bahawa aplikasi mereka selamat.

 

Masih boleh terancam sebab…

Bagaimanapun sumber menjelaskan pengguna masih boleh terancam dengan godaman sebab  pakar privasi dari law firm di UK Farrer & Co telah mengeluarkan panduan umum yang memberi amaran bahawa penggodam dan penjenayah boleh memanfaatkan kelemahan dalam sistem Houseparty untuk mengakses data yang sangat sensitif.

Persatuan Farrer, Thomas Rudkin, memberitahu MailOnline bahawa pengguna harus mempertimbangkan untuk menggunakan platform yang disulitkan secara end-to-end encrypted, seperti FaceTime dan WhatsApp.

“Dengan aplikasi persidangan video, terdapat juga kebimbangan mengenai bagaimana penggodam dan penjenayah boleh mengeksploitasi mereka,” kata Rudkin.

“Walaupun Houseparty mempunyai sekatan yang luas tentang siapa yang boleh menyertai perbualan, risiko mungkin timbul kerana orang membuat kenalan di Facebook dan kemudian diminta untuk berhubung dengan mereka di Houseparty”.

 Aplikasi ini pada asalnya khusus untuk pelajar-pelajar Universiti. Aplikasi ini terus menerima sambutan baik sejak PKP dijalankan di seluruh dunia termasuklah di Malaysia.

 

Sejak itu, beberapa permainan, termasuk kuis trivia, permainan gaya Pictionary, dan lain-lain, telah ditambah yang boleh dimainkan dengan rakan-rakan dalam perbualan video itu.

 

Baca : “Dikesan mengancam keselamatan”- 130,000 Muat Turun , PDRM Minta Rakyat Buang Segera 7 Aplikasi Ini Di Peranti Masing-masing!

Apps

Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.