in

“Oh baru tahu” – Tak Reti Nak Pilih Ketam? Ini Petuanya

2Ketam

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bukan selalu kita dapat makan ketam. Kalau dapat makan tu, mesti kita nak yang terbaik dan paling fresh kan. Tapi macam mana nak tahu ketam tu fresh atau tak?



Jangan risau, sekarang korang boleh tahu cara nak pilih ketam yang fresh untuk hidangan korang yang nak masak tu. Korang boleh tengok tweet @Hunain_ kat bawah ni.

Screenshot 2021 01 23 At 12.29.53 Pm Screenshot 2021 01 23 At 12.30.10 Pm

 

Kena tengok musim

Screenshot 2021 01 23 At 12.30.26 Pm

Screenshot 2021 01 23 At 12.34.11 Pm
Sumber: google image

Okey ni admin baru tahu. Selama ni kalau beli ketam tak ambil tahu langsung pasal bulan mengambang ke tidak. Lepas ni tunggu bulan mengambang baru nak beli ketam, baru dapat isi padat. 

Warna sepit ketam

Screenshot 2021 01 23 At 12.30.37 Pm

Screenshot 2021 01 23 At 12.33.25 Pm
Sumber: google image

Petua kedua untuk pilih ketam segar, kena tengok warna penyepit. Kalau biru-biru maknanya fresh. Tengok gak 3 segi kat belakang ketam, kalau ketam fresh dia masih melekat.

 

Telur ketam betina

Screenshot 2021 01 23 At 12.30.52 Pm

Screenshot 2021 01 23 At 12.32.47 Pm
Sumber: google image

Perghhh telur ketam memang sedap. Kena pulak masak lemak kan. Serius korang kena cari ketam betina yang ada telur dan korang try rasa sendiri.

Screenshot 2021 01 23 At 12.34.38 Pm Screenshot 2021 01 23 At 12.34.48 PmOhh itu rupanya nak beza ketam betina atau jantan. Sekarang ni tunggu bulan mengambang baru pegi pasar cari ketam. 

 

Baca: “Nak kerja dekat istana! – Raja Permaisuri Agong Masak Sotong & Ketam Untuk Pekerja Istana, Netizen Pakat Terliur

Screenshot 2021 01 23 At 12.37.39 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.