in

Negara-Negara ASEAN Sepakat Iktiraf Sijil Vaksinasi Covid-19

Asean Setuju Iktiraf Siijil Vaksinasi 2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Nampaknya ada satu berita baik untuk semua ‘kaki travel’ yang tak sabar nak ke luar negara, lebih-lebih lagi kepada mereka yang ada membuat perancangan untuk menggembara ke negara-negara ASEAN.Timbalan Menteri Kesihatan II, Datuk Aaron Ago Dagang memaklumkan bahawa menteri-menteri kesihatan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) sepakat untuk mengiktiraf sijil vaksinasi Covid-19 bagi memastikan perjalanan rentas sempadan yang lebih lancar dan selamat.

Perkara tersebut telah dipersetujui dalam satu sesi perbincangan khas sempena Mesyuarat Menteri-menteri Kesihatan Asean (AHMM) ke-15 yang di adakan di Bali, baru-baru ini.

T 09 Thailand Joins ‘15Th Asean Health Ministers Meeting In Bali Indonesia 1

Difahamkan, pengiktirafan ini bakal dilaksanakan menggunakan Mekanisme Pengesahan Universal Asean atau mekanisme lain yang telah dibangunkan berdasarkan spesifikasi teknikal Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Tambahnya lagi, hal ini bertujuan untuk memudahkan pengesahan sijil vaksinasi Covid-19 yang dikeluarkan oleh setiap negara anggota Asean yang mana pembangunan mekanisme pengesahan universal tersebut akan diterajui oleh Indonesia. 

Selain itu, difahamkan sistem yang akan digunakan nanti secara tak langsung berpotensi untuk menyokong negara anggota ASEAN yang belum mempunyai sistem pengesahan sijil vaksinasi Covid-19.

Gelbdigitalidnote

Dalam masa yang sama, Malaysia juga difahamkan bersedia untuk bekerjasama dengan negara anggota Asean lain dalam melaksanakan pengiktirafan bersama sijil vaksin Covid-19 bagi memastikan pembangunan rantau Asean yang lebih selamat.

Untuk rekod, selain Malaysia negara-negara anggota ASEAN terdiri daripada Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan juga Vietnam.

Baca : Bakal Jadi Bahasa Rasmi Di ASEAN, Malaysia & Indonesia Setuju Perkuat Bahasa Melayu

Cover 1

Sumber: Pattaya Mail
Sumber: CGDEV

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.