‘”My Student Saved Me From Depression” Guru Ganti Kongsi Pengalaman Gangguan OCPD

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



OCPD? Korang tahu tak OCPD tu apa? Haaa… Meh sini admin bagitahu, OCPD dalah gangguan kepribadian yang menyebabkan seseorang memiliki pola pikir perfeksionisme berlebihan dan memiliki keinginan untuk mengendalikan semua aspek hidupnya.\

Nak bunuh diri sebab tertekan

Ala.. senang cerita macam semua benda kalau boleh perfect! Tak boleh ada salah sikit. Nampak macam biasa tapi ada juga yang serious. Di Twitter, seorang guru ganti yang dikenali sebagai Safwan berkongsi pengalaman dia banyak kali nak bunuh diri sebab tertekan. Bermula kerjayanya sebagai guru ganti di sekolah dan dia juga telah lama merana dengan OCPD ni.


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter

Kecewa sampai menangis 

Dia sangat work hard untuk anak muridnya, sampai buat kelas tambahan sampai balik lewat sebab nak kan anak murid dia faham apa yang dia ajar and success. Kalau tak capai target dia, dia yang kecewa tahap sampai boleh menangis tapi dia masih boleh control. Tapi…


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter

Dia still cuba lawan OCPD. Bagi dia, dia nak mengajar dan nak murid-murid dia enjoy belajar English! Bagusnya cikgu macam ni.

Tukar nombor sebab taknak murid cari


Sumber: Twitter


Sumber: Twitter

Darah pendidik still mengalir dalam diri Safwan ni, even dah banyak kali rasa tertekan, dia masih lagi rasa yang dia perlu bagi ilmu pada anak muridnya. Admin suka dengan ayat ni, “I want to give them a hope and tommorow because everyvody has future”.


Sumber: Twitter

Bila baca kisah Safwan ni, ternayata walau susah or stress macam mana pun kerja kita, yang penting kita kena enjoy dengan apa yang kita buat.

Baca: Murid Nak Saman Cikgu, Guru Besar ‘Back Up’ Sanggup Palsukan Maklumat

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fadilah Ismail

Seorang yang ‘Ambivert’ dan terlebih Ektrovert.