“Merekalah hero yang sebenar” – Kepenatan Rawat Pesakit Coronavirus, Doktor Sampai Tidur Atas Lantai & Kerusi

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Seperti yang semua sedia maklum, hospital dekat China sekarang memang penuh dengan ramai pesakit dijangkiti dengan coronavirus yang pantas menular baru-baru ni.

Disebabkan hal tersebut, ramai doktor terpaksa bekerja non-stop 24 jam sehingga ada yang overworked sampai nak ke tandas pun tak sempat tau!

Menurut WORLD OF BUZZ, oleh kerana tak cukup rehat dan sering berjaga kerana kena menjaga patient yang sakit, doktor-doktor ini dilihat tidur atau berehat di mana-mana saja mereka boleh termasuklah atas lantai dan kerusi. 

Sumber: WOB

 

“Merekalah hero negara ini yang sebenar” 

Gambar yang dikongsikan netizen daripada laman Weibo ini menunjukkan beberapa orang staf medik di sebuah hospital dekat China yang tidur atas lantai dan kerusi kerana mereka punya masa yang sedikit untuk berehat.

Gambar tersebut diberi kapsyen, “Merekalah hero negara ini yang sebenar”. 

Malah CCTV News dari China juga sempat repost gambar tersebut dan menulis kapsyen, “Mereka bekerja keras untuk kita! Mereka melawan virus, salute!“. 

Sumber: WOB

 

“Mereka yang complaint cakap bosan di rumah, tengok doktor-doktor ni. Mereka tak boleh pulang ke rumah” 

Malah netizen juga sempat meninggalkan komen positif kepada gambar-gambar tersebut. Antaranya menyebut,

“Terima kasih pekerja medik barisan hadapan, mereka bekerja keras. Sangat berterima kasih.” 

“Kepada mereka yang complain bosan duduk di rumah, lihat doktor-doktor ni. Mereka tidak boleh pulang ke rumah. Mereka juga tak boleh tidur di atas katil. Manakala kita pula, hidup dengan selesa. Hargailah.” 

Sumber: WOB

Kebanyakan netizen juga berkata, yang doktor-doktor ni sedang mengalami detik yang sukar dalam hidup dan sebaiknya netizen lain berikanlah penghormatan yang sewajarnya kepada mereka walaupun selepas wabak ini berakhir nanti.

Apa-apapun min salutelah dengan semua doktor di dunia ni. Kat China ke, kat Malaysia ke… mereka inilah hero yang sebenar sanggup bergadai nyawa demi pesakit. 

Baca: “Doakan kami” – Doktor Sg Buloh Minta Doa Keselamatan Staff Kesihatan Rawat Pesakit Coronavirus Dari Wuhan

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!