in

“Mcm tu bunyinya” – Gadis Ajar Hukum Tajwid di Tiktok Buat Netizen Kagum

1Tajwid

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Ilmu tajwid adalah ilmu yang berhubung dengan Al-Quran. Hukum mempelajari ilmu tajwid adalah fardu kifayah bagi umat Islam.



Mengambil hukum mempelajari ilmu tajwid itu, seorang gadis berkongsi ilmu tajwidnya di aplikasi Tiktok. Gadis tersebut membetulkan hukum bacaan Iltiqa’ Sakinain. Admin dah lupa hukum ni nak baca macam mana, nasib baik ada video cara bacaan. Korang boleh tengok video kat bawah ni untuk dengar dan fahamkan cara bacaan yang betul.

 

Macam tu bunyinya

Lepas tengok video ni baru tersedar, mungkin banyak kesalahan tajwid yang kita pernah buat sebelum ni waktu mengaji. Harap lepas ni kita sama-sama dapat betulkan bacaan kita.

Screenshot 2021 01 30 At 11.58.51 AmBagus sebab ada buat rujukan dengan ustaz dan orang yang lebih arif. Kalau Al-Quran yang takde tambah nun kecik tu memang kena lebih alert dengan hukum tajwid ni.

Screenshot 2021 01 30 At 11.59.17 AmKan… admin pun baru tahu. Mungkin masa belajar tajwid kat sekolah dulu tak fokus sangat, sampai terlupa sekarang ni. Ilmu yang baik kita kongsi bersama. 

Screenshot 2021 01 30 At 12.00.30 PmTakpe, kita sama-sama betulkan bacaan kita. Lepas ni kalau jumpa hukum tajwid ni time mengaji dah tahu bunyi dia macam mana.

Selamat beramal!

 

Baca: “Untungnya orang yang belajar Al-quran ni” – [VIDEO] Pelajar 15 Tahun Lancar Teka Surah Dari Filter IG

Screenshot 2021 01 30 At 12.04.47 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.