in

Matthew Graham : Admin Laman Darkweb Yang Mengajar Orang Culik, Rogol & Bunuh Kanak-kanak

Luc

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Umumya, pasti ramai yang dah tahu mengenai Dark Web kan? Satu laman dimana tempat orang melakukan kegiatan jenayah termasuk lah merogol, menculik dan membunuh orang, kanak-kanak juga ada yang terlibat  jadi mangsa.



Meremang bila baca kisah seorang pemuda dari Australia, Matthew Graham ni. Dia merupakan salah seorang penyelia dalam Dark Web itu mengendalikan pornografi kanak-kanak sebelum tumpas.

Lebih dahsyat lagi sedangkan Dark Web sendiri buang isi kandungan ‘Hurtcore’ sebab terlalu ganas, tapi dia pula yang wujudkan empayar tu. Nak tahu apa itu Hurtcore? Bagaimana modus operandinya? Dan siapa Matthew? Baca perkongsian thread ni.

 

Tertumpasnya Lux, Pentadbir Laman Pedo Dark Web

Mereka yang terlibat dalam Dark Web ni memang licik dan sukar untuk pihak berkuasa nak kesan. Aktiviti ini telah dilakukan oleh Matthew David Graham, seorang pemuda berusia 22 tahun (ketika ditahan pada tahun 2014).

Dia mula berkecimpung dalam Dark Web pada tahun 2011, pada mulanya dia hanya melayari laman tersebut. Kemudian minat dia makin mendalam sehingga boleh hasilkan laman sendiri. Dia sembunyikan identiti sebenar dengan menggunakan samaran Lux.

Darkweb

 

Hurtcore : Satu genre pornografi yang memaparkan perlakuan rogol dan penderaan yang sebenar

Darkweb2

 

Dapat sambutan hangat, menghimpunkan golongan psiko menghasilkan bahan pornografi kanak-kanak bergenre ‘Hurtcore’ 

Darkweb3

 

Ada yang sanggup bayar RM 41,900 untuk sekali tonton

Darkweb4

 

Lux pernah mengajar seorang lelaki Russia bagaimana untuk menculik, merogol dan membunuh seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun.

Darkweb5

 

Di dunia sebenar, dia hanya bekerja sebagai babysitter dan tumpang tinggal di rumah mak bapak je.

Ecpg5Lcucaaexyx Ecpg5M Uyaawgxq

Pada tahun 2013, melalui usaha tak mengenal penat lelah, FBI telah berjaya shut down ‘hosting tersembunyi’ PedoEmpire.

Ini menyebabkan PedoEmpire telah shut down untuk seketika. Bagaimanapun, Lux tetap nak meneruskan operasi PedoEmpire,

Jadi, dia telah hos sendiri semua video-video dark web dan menyediakan khidmat hosting untuk laman dark web pedo lain yang nak upload pornografi kanak-kanak. Dan semua ni hanya dibuat dari rumah mak bapak dia je (yang tak tahu aktiviti sebenar dia).

 

Raih sehingga 400,000 hits sehari. Lux kemudian mengejek FBI

Darkweb6

 

Tapi FBI dah berjaya kesan lokasi tanpa dia sedar

Darkweb7

 

Cara bagaimana Lux mula tumpas

Darkweb8

 

Disyaki samada bapa atau Matthew sebab…

Darkweb9

 

Dapat syak ini perbuatan Mattew kerana…

Darkweb10

Matthew ialah pelajar dalam jurusan teknologi nano di Universiti LaTrobe tetapi dah lama tak datang ke kelas, lebih gemar duduk di biliknya main laptop…Hidap kecelaruan

Darkweb11

 

Dalam handphone ada dua gambar mayat kanak-kanak dan gambar bayi yang sedang dipijak badannya

Darkweb12

 

Matthew tidak mahu bekerjasama dengan polis berikan kata laluan tapi akhirnya bersetuju setelah ‘didesak’ 

Darkweb13

 

Kata laluan ada 64 abjad, mengaku bersalah dalam 13 pertuduhan. Antaranya…

Darkweb14

Menurut Asisten Komisioner Steve Fontana dari Balai Polis Victoria, 30 orang kanak-kanak telah diselamatkan di peringkat antarabangsa sebagai hasil dari penyiasatan Lux, kesemuanya dari jaringan orang hubungan Matthew yang lebih luas.

Kesemua kanak-kanak itu telah ditambah dalam pangkalan data ‘Pengenalan Identiti Global’ milik Europol.

Satu akta baru dicipta untuk menyerahkan kata laluan kepada polis apabila diarahkan. Taskforce Astraea telah digabungkan dengan penyiasat polis persekutuan di Melbourne.

 

Mattew a.k.a Lux dihukum penjara 15 tahun dengan kemungkinan parol selepas 10 tahun.

Darkweb15

Mereka tak mahu dikaitkan dengan Lux. Ibubapa Matthew kemudian telah menjual rumah keluarga mereka.

 

Baca : Lelaki Kantoi Upah Hitman Dari Dark Web Untuk Bunuh BF Baru Perempuan Simpanan Dari M’sia Sebab Jealous

Darkkweb

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.