in ,

Masih Ragu & Tak Jelas Hukum Hakam Sewaktu Bulan Puasa? Meh Baca Perkongsian Bermanfaat Ni!

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mungkin ada dalam kalangan kita semua yang masih ragu dan kurang jelas — atau terlepas pandang berhubung hukum hakam tertentu ketika berpuasa.


Kalau ada yang inginkan pencerahan tu, bacalah rangkuman jawapan mengenai kemusykilan bulan puasa daripada Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

 

1. Boleh ke makan bila dah masuk waktu imsak?

 

2. Boleh ke niat berpuasa untuk sebulan terus?

 

3. Lamanya waktu siang kat sini, sampai pukul berapa kena puasa?

 

4. Mana yang afdhal untuk musafir, berpuasa atau berbuka?

 

5. Hafal doa berbuka ke tak tu? 

 

6. Adakah bekam membatalkan puasa?

 

7. Cabut gigi ketika berpuasa, boleh ke?

 

8. Pengsan kerana dibius, batalkan puasa tak?

 

9. Adakah penggunaan inhaler membatalkan puasa?

 

10. Termuntah pulak macam mana?

 

11. Lambat mandi wajib, sah tak puasa?

 

12. Hukum keluar mani secara tidak sengaja ketika sedang berpuasa?

 

13. Bila waktu sesuai bayar zakat fitrah?

 

14. Solat terawih sendiri ke atau berjemaah yang lebih afdhal?

 

15. Apa hukum solat terawih empat rakaat dengan satu salam?

Kalau korang ada kekeliruan lain mengenai adab atau hukum-hukum ketika berpuasa, bolehlah lanjutkan pertanyaan kepada mufti sendiri.

Selamat beramal!

 

Baca: “Akhlak mulia seorang pemimpin” – Mufti WP Rela Basah Kuyup Bantu Orang Tolak Kereta

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.