in

“Lain kali gantung duit kat leher” – 6 Sekawan Terkejut Ditahan ‘Makcik Immigration’, Tak Dapat Bercuti Ke Australia Sebab…

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau dahulu, Australia pastinya menjadi antara destinasi percutian yang digemari rakyat Malaysia kerana tempat perlancongan sana yang menarik dan dekat dengan negara kita berbanding negara overseas lain.


Tapi sekarang, nampaknya perkara tu dah berubah. Menerusi perkongsian gadis bernama Reen Zahari di Twitter, dia dan 5 orang rakannya telah dihalang untuk menaiki pesawat berlepas ke Perth, Australia. Alamak apa cerita ni? 

 

“Tiket beli guna AirAsia, dah check in! Visa approved in a day! Tapi…” 

Menurut Reen, dia dan rakan-rakannya ni memang dah excited gila dah nak pergi ke Perth, Australia. Tiket dah beli, visa dah approved dan tempat tinggal pun dah siap ada tau. Tapi tak tahu kat mana silapnya, mereka kena denied boarding ke Perth. Laa kenapa pulak? 

Sumber: Twitter

 

“How much money do you guys bring? That’s not enough!” 

Sumber: Twitter

 

“Because i don’t see you as tourist” 

Sumber: Twitter

 

“Dia ingat kita orang nak pergi sana kutip buah… ni la orang lain yang kutip buah, kita orang yang mangsa” 

Sumber: Twitter

 

“Orang Malaysia dah level bangla kat Aussie. Tak payahlah nak bangga-bangga sangat cuti kat sana” 

Rata-rata netizen yang membaca posting ni memang terkejut gilalah. Mana taknya kan, tiket semua dah beli, tup-tup tak jadi naik kapal terbang ke Aussie.

Apa-apapun ramai yang mengaku ada pengalaman yang sama dan siap ada yang bagi tips macam mana nak lepas immigration Aussie ni. Harap ia membantu korang yang nak ke sana nanti.

Sumber: Facebook
Ngerilah nak bercuti ke Australia ni… Takut pulak min kalau jadi situasi yang sama. 

Baca: “Menyusahkan orang lain nak masuk Australia!”

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.