in

“Kena coronavirus pun tak insaf lagi”- Pendedahan Mengejut Rakyat China, Dakwa Kerajaan Masih Seksa 3 Juta Muslim Di Kem Tahanan Setiap Hari

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sekarang ini dunia masih lagi kecoh dengan isu wabak coronavirus, COVID-19 yang setiap hari mencatatkan kematian dengan China merupakan negara paling teruk terkesan wabak tersebut.Bagaimanapun jangan kita lupa sebelum ini, negara tersebut juga menjadi perhatian dunia berikutan isu tahanan muslim Uighur yang didakwa diseksa setiap hari.

Terbaru tular satu video di twitter, menunjukkan seorang lelaki warganegara China yang membuat pendedahan mengejut dan membongkar ‘rahsia’ negara itu terhadap apa yang dilakukan kepada tahanan-tahanan muslim Uighur.

 

“Kerajaan masih lagi simpan 3 juta muslim Uighur dalam kem tahanan dan seksa mereka setiap hari…”

Dalam video berdurasi 34 saat itu, lelaki tersebut menjelaskan keadaan terkini yang berlaku terhadap tahanan Uighur meski negara itu dilanda wabak maut, coronavirus.

“Coronavirus sememangnya isu yang besar tetapi ada satu lagi isu besar iaitu kerajaan China masih lagi menyimpan 3 juta rakyat muslim di kem tahanan dan mereka menderita setiap hari.

“Sebagai rakyat China, saya rasa kecewa dan saya ingin beritahu kepada kerajaan China sekarang yang mereka perlu hentikan diskriminasi, mereka perlu lepaskan rakyat muslim.

“Mereka tidak bersalah, mereka tak patut diseksa dan dipisahkan dari keluarga hanya kerana agama mereka.”

Bagaimanapun didakwa disebabkan kelantangan lelaki ini membongkarkan apa yang berlaku, dia kini menjadi buruan kerajaan China.

Sebelum kes wabak coronavirus, China teruk dihentam dunia ekoran layanan yang diberikan terhadap Muslim Uighur. Namun isu tersebut senyap seketika, selepas dunia kini fokus kepada wabak maut coronavirus.

 

Terima kasih sebab dedahkan apa yang sepatutnya!

Baca : Wanita muslim Uighur dibawa ke bilik khas dan dimandulkan- Penghapusan Etnik Paling Kejam & Tak Berperikemanusiaan

 

Sumber: twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.