in

Ikut 5 Langkah Ini Untuk Kawal Situasi Jika Berhadapan Dengan Anjing

1Anjing

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Setiap dari kita mesti ada pengalaman berhadapan dengan anjing. Tak kisah lah dikejar anjing ataupun diekori anjing untuk tempoh yang lama. Kadang-kadang tu panik sampai tak tahu nak buat apa bila nampak anjing pun ada.



Kalau korang berdepan dengan anjing, korang boleh ikut lima langkah ni untuk kawal situasi. Berdasarkan apa yang dikongsi oleh @drimavet, anjing-anjing yang beliau jumpa ni nampak tenang dan beliau pun dapat keluar dengan selamat. Korang boleh tengok video yang dikongsi beliau kat bawah ni.

 

Jangan takut

Sebagai seorang ahli veterinar, Dr. Ima nampak sangat tenang dan berjaya mengawal situasi ketika berhadapan dengan anjing. Nasib baik ada video ni, lepas ni mungkin min berani sikit lah kalau jumpa anjing tepi jalan.

Screenshot 2021 09 05 At 11.25.16 AmBiasanya kita takut dengan anjing sebab haram, lepas sentuh atau tersentuh kena samak dan sertu. Itu yang kalau nampak anjing auto lari, sampai kena kejar pun ada.

Screenshot 2021 09 05 At 11.25.27 AmBetul, nasib baik doktor ni tunjuk cara nak kawal situasi bila jumpa anjing. Lepas ni boleh praktikkan kalau ternampak anjing kan. 

Screenshot 2021 09 05 At 11.25.42 AmBasic guideline ni sangat membantu untuk orang yang suka haiwan tapi tak tahu cara nak berdepan dengan anjing. Bagus pendedahan macam ni, boleh mendidik orang lain. Terima kasih doktor!

 

Baca: [VIDEO] Rider FoodPanda Rempuh Pagar Rumah Orang Gara-gara Dikejar Anjing Liar

Screenshot 2021 09 05 At 11.26.47 Am

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.