“Guru kerja di sekolah bukan instafamous” – Hanya Sebab Suka Bergaya Seperti Model, Cikgu Ini Dikecam?

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Sekarang ni senang betul nak cari duit extra. Gunakan saja teknologi dan media sosial, terus boleh dapat income lumayan.

Kalau dulu orang nak berniaga perlukan kedai, zaman sekarang asal ada bakat dan line Internet pun dah boleh.

Wajah comel, persis pelajar sekolah

Seorang cikgu bernama Fildza Daniel pernah viral bulan lalu apabila wajahnya berjaya mencuri hati ramai orang.

Mempunyai wajah comel dan persis seorang student buatkan dia terus glamour.

Tapi malangnya ada juga orang yang tak suka.

Sumber: Twitter

“Sebagai seorang guru awak tak sepatutnya terlalu bergaya”

Teguran itu diterima di akaun Instagramnya yang merasakan gaya Fildza bukan seperti seorang guru.

Sebaliknya terlalu bergaya dan lebih kepada nak menjadi model.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Netizen itu menegur dia mempunyai jumlah follower yang tinggi dan tak perlu menonjol sangat di media sosial memandangkan dia seorang guru.

Malah teguran itu juga mempersoalkan kewajaran guru yang bergaya seperti model ada di sekolah.

“Habis tu nak jadi cikgu kena kena hodoh ke..”

Geli hati dengan teguran itu, guru ini membawa isu berkenaan untuk dibincangkan ke akaun Twitternya.

Walaupun ada yang menganggap perbuatannya mendedahkan mesej itu tak patut dilakukan, tapi rata-rata berkata tiada salahnya guru berpakaian kemas ke sekolah.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Sebagai balasan, Fildza bergurau akan memakai topeng ke sekolah mulai minggu hadapan.

Syukur guru-guru baik dan seperti sebuah keluarga

Dia bagaimanapun sangat bersyukur kerana guru-guru di sekolahnya baik dan mereka seperti sebuah keluarga sementara anak-anak muridnya sangat behave dan bijak.

Sumber: Instagram
Sumber: Instagram

Tak apalah cikgu. Janji apa dilakukan dalam kehidupan peribadi tak mengganggu tugas cikgu sewaktu di sekolah. Teruskan jadi seorang pendidik.

Rupa-rupanya cikgu ini pun ada membuat beberapa job di luar waktu mengajar. Antaranya pernah jadi influencer untuk iklan Chatime. Hebat!

Baca: “Bantulah saya di akhirat, tariklah saya ke syurga” – Netizen Terharu Lihat Video Guru Peluk Cium Pelajar Istimewa Tular

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Suraya Roslan

Penggemar graphic tee dan sentiasa berangan-angan untuk mengelilingi dunia.