in

“Dua-dua cakap Melayu” – Pekerja Warga Asing Cerita Tentang Banjir KL, Ditemu Ramah Oleh Mat Salleh

syaz ft 2025 12 05T123428.499

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Tidak dapat dinafikan, jika kita mendengar atau menyaksikan orang bukan Malaysia bercakap dalam Bahasa Melayu, sedikit sebanyak pasti akan rasa bangga.

Baru-baru ini, banjir kilat berlaku di sekitar Kuala Lumpur namun banjir itu surut selepas lebih kurang sejam.


Tular sebuah video di TikTok memaparkan pengguna TikTok @alexey.brock yang merupakan seorang mat salleh menemu rama seorang pekerja warga asing namun kedua-dua mereka berbual dalam Bahasa Melayu.

Artikel berkaitan: Bantuan Dilempar Dari Helikopter, TikToker Indonesia Luah Rasa Kecewa

Artikel berkaitan: Netizen M’sia Kongsi Detik Cemas Terkandas di Hatyai, Berjaya Keluar Dari Banjir Selepas Dua Hari Terputus Hubungan

@alexey.brock

🇲🇾🎥Titiwangsa flooding cleared surprisingly quickly.. Stay safe semua🙏

♬ original sound – Alexey.brock – Alexey.brock

Pekerja yang dikenali sebagai Fizan itu mengakui sistem perparitan dan teknologi menghadapi banjir di Malaysia sangat bagus, dia berkongsi dia juga sangat kagum bagaimana air banjir boleh surut dalam masa satu jam sahaja.

Dalam ruangan komen, rata-rata memuji kefasihan kedua-dua individu itu dalam bercakap Bahasa Melayu serta turut bersetuju dengan pekerja itu berkenaan sistem saliran di Malaysia.

cats 4

Semalam, beberapa laluan di pusat bandar ditenggelami banjir ekoran limpahan air Sungai Klang akibat hujan lebat berterusan sejak petang, namun pada jam 8 malam, banjir difahamkan sudah surut semula.

Sumber: TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.