in

Doktor Ini Jelaskan Supplement Untuk Ibu Mengandung Bukan ‘Sampah’ Kalau…

Supplement7

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakkan doktor akan labelkan supplement sebagai ‘sampah’ kerana ramai orang kita yang suka ambil jalan pintas untuk menjadi ‘sihat’, ‘bijak’ dan ‘cantik’.Tapi bagaimana pula dengan ibu mengandung? Dr Aen ada memberikan penjelasan yang lebih telus terhadap pengambilan supplement untuk golongan ini.

 

Waktu mengandung perlu supplements tak?

Supplement
Sumber : twitter

Pada mulanya, ada seorang netizen, Aishah Nur Hakim tertanya-tanya samada ibu mengandung boleh ambil supplement ataupun tidak. Dia buntu kerana ada doktor yang menganggap supplement ini sampah.

Jadi, Dr Aen, berikan respon dengan secara terperinci dan menjelaskan dengan konteks yang betul berbanding terus buat kesimpulan.

 

Diperlukan kerana kita membawa lagi sorang insan yang juga memerlukan nutrient yang sama. Tapi….

Supplement2

Dr Aen bukanlah nak menyangkal dakwaan supplement ini sampah, dia hanya beri penjelasan dalam konteks yang lebih jelas sahaja.

 

“Yang sihat tak perlu ambil supplement untuk jadi extra sihat. Ibu mengandung secara fisiologinya memerlukan nutrient yang lebih”

Supplement3

Jangan salah anggap dia bukanlah nak menentang mana-mana doktor yang aktif di media sosial, dia hanya bantu untuk berikan keterangan yang lebih jelas, memandangkan mereka tu dihujani dengan pertanyaan-pertanyaan yang lebih kurang sama.

 

Doctor is not always right. But…

Supplement5
Sumber : twitter

 

Baca: “Emak Dia Asyik Cakap Ubat Ni Agenda Yahudi”, Ini Luahan Doktor…

Doktor

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.