in

“Dia lari kerana diburu JAIS” – Siti Kasim Nafi Sajat Lari Daripada Hutang

Collage 46

Sejak berita Sajat telah ditangkap di Thailand dan kini memegang kad pelarian UNCHR, nama usahawan kosmetik ini sekali lagi menjadi bualan utama netizen di media sosial.

Ada netizen yang mengharapkan pihak berkuasa akhirnya dapat menangkap Sajat dan ada juga yang meminta supaya pihak berkuasa berhenti memburu Sajat.

“JAIS buru Sajat”

Macam yang korang tahu juga, ada segelintir mengatakan punca sebenar Sajat lari dari Malaysia adalah kerana dia kalah kes sivil dan enggan membayar ganti rugi yang diperintahkan oleh mahkamah.

Namun, Siti Kasim yang mengatakan dia pernah menjadi peguam kepada usahawan tersebut menafikan perkara ini.

Screenshot 2021 09 22 At 10.48.46 Am

Saya adalah peguam yang memulakan kes tersebut tapi kes itu telah diambil oleh peguam lain untuk diselesaikan dan malangnya tidak berjaya. Sajat kalah kes kerana peguam tersebut tak cekap.

“Dia ada kes yang bagus untuk melawan bekas pekerjanya. Saya tahu fakta. Sajat terpaksa larikan diri kerana JAIS burunya.”

“Jangan percaya fitnah”

Siti Kasim turut meluahkan kekecewaannya bila ramai orang percaya Sajat melarikan diri kerana kalah kes sivil.

Screenshot 2021 09 22 At 10.49.36 Am

Menakjubkan bagaimana orang boleh percaya dia lari kerana kes sivil? Itu tak benar. Dia lari kerana JAIS nak dakwa dia pakai baju kurung di satu majlis. Jangan percaya fitnah.”

Selain itu, Siti Kasim juga turut meminta agar pihak berkuasa lebih fokus dengan kes yang lebih penting berbanding kes Sajat.

Screenshot 2021 09 22 At 10.48.24 Am

Macam mana mereka boleh bersungguh-sungguh sampai melibatkan negara lain untuk perkara macam ni. Kita masih ada kes kanak-kanak hilang seperti Indira yang polis masih belum jumpa. Kelakar dan mereka diskriminasi kes mana yang perlu didahulukan.”

Pihak berkuasa masih lagi dalam proses perbincangan dengan pihak Thailand serta meminta agar Sajat pulang ke Malaysia.

 

Baca: “Keluar dari Islam tu semua taktik” – Dakwa Tak Selamat Di M’sia, Netizen Dedah Sebenarnya Sajat Lari Daripada Hutang?

Collage 44