in

“Besar pahala masakkan untuk orang berpuasa” – Chef Cilik Siapkan Juadah Buka Puasa Untuk 60 Pekerja Asing Di Rumah Kongsi

Combine Danish

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Dalam fasa pandemik Covid-19 ini ramai golongan yang terkesan kerana tak dapat turun kerja dan meraih pendapatan untuk kelangsungan hidup. Mereka hanya bergantung dengan wang simpanan dan ihsan daripada orang sekeliling untuk mendapat bantuan keperluan makanan.



Kita dapat tengok ramai individu yang berusaha untuk memberi bantuan kepada golongan yang terkesan akibat pandemik ini termasuklah seorag chef cilik yang dikenali sebagai Danish.

Rasanya ramai orang dah kenal bagaimana perihal chef cilik ini yang suka membantu mereka yang berada dalam kesusahan.

Danish4

Baru-baru ini, dia ada berkongsi satu posting di Twitter miiknya dimana dia telah menyediakan juadah berbuka puasa untuk pekerja-pekerja asing yang tinggal di rumah kongsi.

Danish2

Menurutnya, salah satu pekerja asing yang mereka panggil Abang Raheem datang ke rumah mereka kerana mereka ingin mendapatkan pertolongan daripada lelaki tersebut memandangkan dia buat berbagai kerja perumahan.

Namun, mereka sedih melihat fizikal lelaki berkenaan yang sangat kurus.

“Katanya sudah 2 bulan dia & yang lain tak dibayar gaji jadi mereka terpaksa ikat perut”

Katanya, ada 60 orang lagi yang berpuasa dan tinggal bersama lelaki berkenaan. So, chef cilik ini memutuskan untuk meenyediakan mee goreng ayam sebagai juadah berbuka puasa untuk mereka yang tinggal di rumah kongsi berkenaan.

Danish3

Danish1

Korang boleh bayang tak budak kecil masakkan untuk 60 orang. Impressive kan!

Rata-rata netizen juga turut terharu dengan sikap prihatin yang ada pada diri chef cilik ini.

Semoga Danish dan keluarga murah rezeki

Komen 1 2

Mulianya hati Danish

Komen 2 5

Banyak pahala Danish bulan puasa ni

Komen 3

Allahu, baiknya adik ni. Kecil-kecil lagi dah suka bantu orang. 

Baca : “Danish, baik dan matangnya kamu” – Suka Bantu Asnaf, Netizen Puji Usaha Chef Cilik Ini

Asnaf

 

 

 

 

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.