in ,

“Bekas kem untuk pelarian Vietnam” – Pesakit Positif COVID-19 Di Indonesia Mungkin Akan Diletakkan Di Sebuah Pulau Tak Berpenghuni

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Memandangkan jumlah kes Covid-19 semakin meningkat, banyak organisasi dan negara sedang berusaha untuk mengambil tindakan selanjutnya dalam usaha untuk menyekat penyebaran wabak ini.


Walau bagaimanapun, Indonesia telah memutuskan untuk mengambil perkara-perkara dalam tangan mereka sendiri untuk menangani krisis Coronavirus.

Kerajaan dari negara tersebut mengumumkan bahawa ia dalam rancangan untuk menggunakan mereka yang dijangkiti penyakit koronavirus di pulau yang tidak didiami!

 

Bekas kem pelarian Vietnam

Menurut Bernama, beberapa kemudahan bekas kem pelarian di pulau itu boleh diubah menjadi hospital kerana ia masih berfungsi sepenuhnya dari tahun 1979 hingga 1996.

Pulau itu sebelum ini ditempatkan sebagai bekas kem untuk pelarian Vietnam. Kem ini terletak di pulau Galang yang tidak didiami di Kepulauan Riau.

Indonesia baru-baru ini mempunyai dua kes yang disahkan positif Covid-19.

“Kita akan melihat jika ini adalah masa yang tepat untuk menjadikan lokasi itu menjadi sebuah hospital khas untuk merawat pesakit yang dijangkiti dengan coronavirus novel”

“Semoga pelan ini akan direalisasikan tidak lama lagi dan hospital boleh digunakan segera, terutama jika terdapat pesakit yang dijangkiti berhampiran Pulau Galang ” – Marshal Hadi Tjahjanto, Ketua Angkatan Tentera Indonesia.

Menurut pegawai itu, pusat perubatan itu juga akan digunakan untuk kuarantin mereka yang disyaki Covid-19.

 

Baca : “Ingatkan ‘Tuhan’ boleh selamatkan kamu?” – Netizen Kecam Lelaki Hina Kaabah Kosong Akibat COVID-19

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.