in

“Banyak tempat buka bukan sebab selamat tapi kerana ekonomi” – Dr Hisham

Collage 34

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bermula hari ini, orang ramai yang berada di negeri atau daerah Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1 kini dibenarkan untuk makan di restoran sekiranya telah lengkap divaksinasi.Pun begitu, dengan kes positif harian yang masih lagi banyak, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan orang ramai untuk terus berjaga-jaga.

Menerusi Twitter rasminya, Dr Hisham memberikan peringatan kepada orang ramai yang keadaan di Malaysia masih belum selamat serta meminta orang ramai untuk sentiasa mengikut SOP yang telah ditetapkan.

Dine In Restoran 1629370733

Pesanan untuk semua, banyak tempat buka disebabkan ekonomi dan bukan sebab dah selamat. Jadi, perlu beringat untuk pakai pelitup muka, kalau boleh pakai double mask, amalkan penjarakan fizikal dan sentiasa basuh tangan dengan kerap.

Elakkan tempat yang sesak dan tertutup. Kekal selamat dan dapatkan vaksin secepat mungkin.”

Menurut Forbes pula, kajian baru menunjukkan makan di restoran adalah sangat berisiko ketika pandemik Covid-19.

Kajian dari Korea Selatan mengatakan virus ini boleh merebak lebih jauh dari enam kaki penjarakan fizikal dalam masa yang singkat sekiranya terdapat aliran udara secara terus.

Saintis dari Korea ini juga mengatakan penjarakan meja sejauh enam kaki juga tak cukup untuk melindungi pelanggan dari dijangkiti.

 

Baca: “Salam dine-in dari Perlis” – Kongsi Gambar Dine-In Di Restoran, Ramai Jealous Perlis Kini Fasa 3 PPN

Screenshot 2021 08 20 At 12.20.35 Pm

Sumber: Harian Metro

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.