“Aku sebenarnya berat hati tapi..”-Wanita Cerita Kisah Budak OKU, Ibu & Kakak Sampai Merayu Ambil Jadi Intern

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:



Sebak hati admin bila terdengar lagu ‘Namun Ku Punya Hati’ nyanyian Revolvers yang berkisarkan tentang kehidupan seorang OKU.

Pun begitu, hati admin bertambah sayu lagi di pagi Jumaat ni bila terbaca kisah yang dikongsikan oleh netizen bernama Zurina Hassan di Facebook berkenaan internnya yang merupakan budak OKU.

 

“Budak lelaki Cina ni adalah OKU… pensyarah dia cadangkan dia untuk intern dengan aku” 

Menerusi perkongsiannya, Zurina menceritakan bibit-bibit perkenalannya dengan seorang intern bernama William yang pada mulanya dia teragak-agak untuk terima bekerja di pejabat. Tapi lepas tu Zurina tak sangka, William sebenarnya telah banyak mengajar dia tentang erti kehidupan yang sebenar. 

Sumber: Facebook

 

“Kak Rin, saya nak belajar buat kerja laju-laju, boleh siap banyak-banyak sehari” 

Sumber: Facebook

 

“Pukul 3 dia message saya, hospital sudah remove life support (bapa tiri). Hati saya sangat berdebar…” 

Sumber: Facebook

 

“Orang OKU pun cuba jadi terbaik, kita yang cukup segala sifat ni pula suka lupa pada kesempurnaan yang Allah beri” 

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

Sebak admin baca kisah adik William ni. Semoga urusan hidupnya dipermudahkan dan kita janganlah mendiskriminasi golongan OKU ni ya. Mereka juga sama macam kita, ingin bekerjaya dan cari wang untuk hidup. 

Baca: Jangan Pandang Rendah! Walaupun OKU, ‘Wak’ Miliki 5 Food Truck & Pendapatan RM8,000 Sehari

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!