“Abang tak bunuh” – Reka Cerita Kata Anak Hilang, Tapi Sebenarnya…

Seorang pensyarah undang-undang serta bekas peguam di mahkamah tentera dikenali dengan nama Sir Kamarul sering kongsikan kes-kes jenayah yang pernah berlaku dalam Malaysia di Twitter.

Kali ini dia ceritakan tentang satu kes pembunuhan melibatkan satu keluarga di Perak pada sekitar tahun 2007.

“Mana cucu aku?”

Eh, takkanlah anak hilang tak nak buat report? Siap buat breakfast bagai tapi tak kisah bila anak hilang?

“Ayang, baby dah mati”

“Kelihatan usus terkeluar”

Tapi masalahnya, kalau tak salah kenapa tiba-tiba suspek nak suruh isteri dia buat laporan palsu pulak?

Dikenakan hukuman gantung

Dah lah muka macam tak ada perasaan bersalah, lepastu dia boleh pulak blame isteri dia yang bunuh?

Mangsa sering dibuli dan didera

Semasa perbicaraan, barulah terbongkar rupa-rupanya suspek selalu buli dan dera mangsa semasa hayatnya. Budak tu baru umur 4 tahun, salah apa yang dia buat sampai deserve benda ni?

Hukuman mati tiba-tiba ditarik balik?

Allah boleh pulak macam tu… Habistu kenapa tak nak bagitahu perkara sebenar kalau tak salah?

“Firasat aku kata ayah tiri dia macam rogol dia”

Kalau korang nak tahu, netizen pun ramai yang tak puas hati dengan kesudahan kes ini.

Nampaknya punca kematian budak tu memang kita tak tahulah sampai bila-bila. Terkubur je dengan suspek dan mangsa.

 

Baca: “Sebab berhutang” – Isteri Tergamak Bayar 4 Pembunuh Upahan, Habiskan Nyawa Suami & Anak Tiri

Ditulis oleh Nadia Ghafar

Pendengar setia Willie Nelson