in

5 Makanan Dibawah RM5 Yang Perlu Dicuba Jika Anda Melancong Ke Seoul, Korea!

Page1 2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Ramai pelancong Malaysia memilih Korea Selatan sebagai tempat percutian. Faktor utama yang mempengaruhi rakyat Malaysia adalah industri muzik korea atau lebih dikenali sebagai “KPOP”.Selain makan angin di negara luar, orang Malaysia juga suka berjalan sambil “food hunting” di Korea Selatan terutamanya di Seoul yang terkenal dengan “street food” mereka. Ini adalah antara makanan di Seoul yang anda tidak boleh ketinggalan untuk mencuba jika berada di Korea.

 

1.  Odeng

Odeng

Pertama sekali yang anda akan perasan adalah Odeng! Odeng ni boleh didapatkan hampir di mana-mana lokasi. Asalkan ada gerai kecil, mesti ada Odeng! Di dalam kedai runcit mereka pun ada yang menjual Odeng.

Bahan utama dalam Odeng adalah pes ikan. Odeng dicelur di dalam sup buatan sendiri. Bahan utama sup tersebut adalah ikan bilis. Walaupun kedengaran simple, tetapi sekali anda cuba hari-hari anda nak lagi. Nyums!

Odeng 1
sumber: danielfooddiary. Com
Odeng1
sumber: tumblr

 

2. Bungeoppang

Soft Serve

Anda boleh dapatkan Bungeoppang ais krim ini di Myeongdong Market. Bungeoppang disediakan di dalam bahulu berbentuk ikan. Kemudian dicurahkan pilihan topping mengikut citarasa anda. Anda boleh pilih madu, coklat, strawberi dan macam-macam lagi. Paling unik sekali adalah, mereka mempunyai topping sarang lebah! Jangan lupa cuba soft serve ice cream with honey comb!

Aboong
sumber: seoulistic
Aiskrim
sumber: danielfooddiary. Com

 

3. Gyeran-bbang

Gyeran Bang

Gyeran-bbang ini adalah sejenis muffin telur diperbuat daripada tepung, telur, gula, garam, susu segar, jus lemon, dan planta. Anda juga boleh memilih intinya, daripada udang, sotong, daun bawang, dan sebagainya. Rasanya seakan-akan roti jagung yang dimakan bersama telur rebus. Kedengaran pelik, tetapi rasanya yang manis pasti akan memikat hati anda. Nak tau kena cuba lah!

Gyer
sumber: vebma
Roti
sumber: danielfooddiary. Com

 

4. Sotong Panggang

Sotong Panggang

Sotong panggang yang boleh didapati di Myengdong ini bukan menggunakan sotong biasa. Mereka menggunakan sotong kurita bersaiz besar dan jarang dilihat di Malaysia. Disebabkan saiznya yang agak besar, mereka memotong sesungut sotong kecil-kecil dan dicucuk pada lidi sebelum dibakar. Sotong ini dibakar di hadapan anda sendiri. Ianya sediakan bersama fishflakes dan sos tiram yang di campur bersama sedikit bawang.

Sotong
sumber: danielfooddiary. Com
Octopus
Sumber: sweetandtastytv

 

5. Tteokbokki

Tteokbokki
sumber: korean bapsang

Tteokbokki pula adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung beras pulut. Ia adalah makanan kegemaran kebanyakan orang korea dan adalah salah satu makanan ruji mereka. Tteokbokki dimasak bersama sos pedas serta fishcake dan lain-lain inti bergantung kepada tukang masak yang menyediakannya.

Rice1
sumber: danielfooddiary. Com
20121013 Arang Rice Cake Close
sumber: serious eats

Amacam? Terliur takkkk?? Paaaaling pentinggggg, semua makanan ni harga di bawah RM5 je! Kena cuba, confirm takkan menyesal!

Baca: 5 Kafe Halal Anda Perlu Cuba Jika Melancong Ke London

Kafe

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.