in

13 Pesakit Yang Dah Sembuh Terkena Balik Coronavirus

Corona2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

14 % pesakit di Guangdong China yang dah boleh keluar dari hospital dilaporkan terkena balik jangkitan Covid-19 itu selepas disahkan sembuh. 

Dapat dikesan melalui dubur

Ujian menunjukkan bahawa pesakit tersebut mungkin masih membawa virus. Menurut satu laporan oleh Strait Times, timbalan pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Guangdong, masih belum dapat kepastian yang jelas mengapa ia berlaku.

Bagaimanapun, menurut penilaian awal, pakar percaya bahawa pesakit masih belum sihat sepenuhnya jika mereka  pulih daripada jangkitan paru-paru.

Garis panduan yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Kesihatan Negara menyatakan bahawa pesakit boleh dianggap pulih dan dibebaskan dari hospital apabila tenggorokan atau hidungnya menunjukkan negatif dalam dua ujian berturut-turut; imbasan CT yang menunjukkan tiada luka pada paru-paru dan apabila tiada gejala seperti demam.

Di samping itu, garis panduan itu juga menyatakan bahawa pesakit yang pulih harus memantau kesihatan mereka, batasan aktiviti luar minimum selama dua minggu.

Pengarah unit rawatan rapi Guangzhou No.8 People’s Hospital melaporkan bahawa 13 pesakit yang diberhentikan yang kembali menjalani pemeriksaan semula menunjukkan positif.

Walau bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka yang menunjukkan sebarang gejala. Malah, walaupun hubungan rapat pesakit tersebut didapati negatif bagi virus itu.

Walau bagaimanapun, Cai Weiping, pengarah Bahagian Penyakit Berjangkit mendapati bahawa keputusan positif dari pesakit yang pulih didapati dari dubur yang menunjukkan ‘lemah positif’, kaedah yang jarang digunakan, dan tidak diperlukan menurut Garis Panduan Rujukan Kebangsaan.

Penyelidikan yang dijalankan oleh Universiti Perubatan Guangzhou juga mendapati bahawa virus boleh wujud, contohnya pada najis.

“Tidak jelas jika virus yang dikesan dalam pesakit yang pulih masih aktif,” kata Cai.

Kes yang sama pesakit yang menguji positif juga telah dilaporkan Buat masa ini, pesakit-pesakit-positif-pesakit-ujian-positif ini berada di bawah pemerhatian dan pihak berkuasa kesihatan memantau semua pesakit yang telah dilepaskan juga.

Selain itu, mereka juga memerlukan pesakit yang dilepaskan untuk tinggal di rumah di bawah kuarantin selama 14 hari.

Baca : “Kena coronavirus pun tak insaf lagi”- Pendedahan Mengejut Rakyat China, Dakwa Kerajaan Masih Seksa 3 Juta Muslim Di Kem Tahanan Setiap Hari

Corona 3

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.