in

“This is NOT sek. agama ya”- Bapa Bising Subjek PAI Di Sekolah Anak Lama, Cikgu Jelaskan Kenapa…

Fi Subjek

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kecoh di laman Twitter isu subjek Agama Islam di sekolah kebangsaan terlalu lama berbanding subjek lain. Isu ini dibangkitkan oleh seorang bapa berikutan jadual kelas anak perempuannya telah pun tular dan mendapat perhatian ramai.Menurut bapa ini, anak perempuannya baru sahaja berpindah ke sekolah baharu. Lalu, melihat kepada jadual kelas di sekolah baharu tersebut membuatkannya terkejut dengan masa subjek Agama Islam (PAI) yang berjumlah 5.5 jam seminggu. Dikatakan jumlah tersebut adalah sama dengan tempoh masa kelas subjek Bahasa Inggeris dan lebih daripada masa subjek Matematik dan Sains ( 2.5 jam dan 1.5 jam seminggu).

Oleh hal yang demikian, tweet bapa ini telah pun mengundang perhatian ramai sehingga menimbulkan perdebatan antara para netizen terutamanya ibu bapa dan guru.

Media Sekolah

“This is NOT sekolah agama ya. This is Sekolah Kebangsaan” tweet bapa itu.

Terdapat segelintir netizen yang menyokong dengan kenyataan bapa ini berikutan isu yang dibangkitkan. Mereka mempersoalkan keberadaan murid bukan beragama Islam ketika kelas PAI dijalankan. Walaupun difahamkan murid-murid tersebut juga akan memasuki kelas Pendidikan Moral ketika kelas PAI, namun masih juga dipertikai tempoh pembelajaran subjek yang terlalu lama berbanding subjek lain yang dikatakan lebih penting.

Ada juga yang memberi pendapat agar subjek agama diajar dengan lebih terperinci secara berasingan daripada sekolah kebangsaan seperti di rumah atau sekolah agama/ sekolah petang.

Media Subjek 3

 

Pun begitu, terdapat juga segelintir daripada mereka yang tidak bersetuju dengan kenyataan bapa tersebut. Golongan yang tidak sependapat tersebut termasuk kalangan guru sekolah kebangsaan yang menjelaskan kenapa tempoh masa subjek PAI tersebut agak panjang.

Menurut guru tersebut, Pendidikan Islam dan Bahasa Arab adalah tidak sama. Isi pengajaran subjek PAI juga sebenarnya berbeza bagi tiap kelas iaitu ditekankan kepada 7 bidang termasuk Jawi, Quran, Tasmik dan Ulum.

Media Subjek 5 1

 

Selain itu, ada juga debat yang mengatakan mereka tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut disebabkan di luar sana masih ada ibu bapa yang tidak mampu untuk membiaya pendidikan anak mereka ke sekolah agama.

Media Subjek 4

Ada juga yang berpendapat pendidikan di peringkat sekolah sepatutnya dijalankan secara menyeluruh termasuk subjek duniawi dan subjek agama.

Media Subjek 2

 

 

Isu subjek agama dan bahasa ni dah lama dah dibangkit cuma sampai sekarang masih tak ada jalan penyelesaian. 

 Baca: [VIDEO] Ramai Terkesima Tengok Bakat Cikgu Lukis Potret Guna Kedua-dua Kaki Tangan

Baca Sekolah

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.