in

“Terlalu rendah!” – Detik Cemas Ketika Pesawat Boeing 737-800 Sepatutnya Mendarat Tapi Terhempas Atas Laut

Pesawat Terhempas

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pada September 2018, pesawat Boeing 737-800 milik Air Niugini terhempas atas laut dekat Micronesia, Papua New Guinea. Menurut Daily Mail, semalam rakaman detik cemas ketika kejadian dan sebelum pesawat terhempas telah didedahkan kepada umum.Melalui rakaman tersebut, salah seorang juruterbang boleh didengari menjerit “we’re too low” dan cuaca di luar memang hujan ribut. Selepas beberapa ketika, rakaman itu terhenti sebaik sahaja pesawat terbabit terhempas.

Too Low

Pesawat4
sumber: daily mail

Menurut siasatan juruterbang itu dikatakan tidak menghiraukan beberapa amaran serta alarms ketika mendekati kawasan lapangan.

Bagaimanapun, masalah teknikal dan ribut yang terlampau kuat juga menyebabkan juruterbang pada ketika itu tidak dapat melihat runway untuk mendarat. Disebabkan itu, pesawat terbabit tersasar 150 batu sebelum sampai tempat mendarat.

Difahamkan kapten dari Papua New Guinea dan pembantunya dari Australia itu tidak menghiraukan amaran automatik dan tetap meneruskan pendaratan di Lapangan Terbang Antarabangsa Chuuk, meskipun cuaca buruk mengehadkan penglihatan mereka.

Pesawat5

Pesawat2

Pesawat1
sumber: daily mail

Pesawat yang membawa 12 anak kapal dan 34 orang penumpang itu terhempas di Lagun Chuuk dekat Pulau Weno kira-kira jam 9.30 pagi. Akibat insiden itu, seorang penumpang maut dan dilaporkan tidak memakai tali pinggang menyebabkan cedera di bahagian kepala.

Penduduk setempat menaiki beberapa bot kecil menghampiri pesawat selepas ia terhempas dan menyelamatkan mangsa-mangsa nahas. Penumpang dan kru kemudian dibawa ke hospital namun tiada sebarang kecederaan serius dilaporkan.

Pesawat8

Pesawat7

Pesawat3
sumber: daily mail

Tonton rakaman dalam cockpit sebelum terhempas:

Baca: “Memang ingat mati je…” – [VIDEO VIRAL] Rakaman Keadaan Dalam Pesawat Ketika Air Turbulence Teruk

Pesawat Turbulence

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.