Tengok Ni, Sebab Tu Jangan Main Phone Bila Tengah Charge!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Tengok Ni, Sebab Tu Jangan Main Phone Bila Tengah Charge!

 
 
00:00 /
 
1X

Ok hari ni admin nak kongsi info yang berguna sikit untuk pembaca Lobak Merah.

Sebelum tu admin nak tanya, korang selalu tak guna phone masa tengah charge? Tak kisah lah tengah Whatsapp ke, call ke or main game tapi phone tu masih tengah charge. Ini admin nak bagitahu buat yang tak tahu lagi or tak sedar-sedar betapa bahayanya bila kita gunakan phone masa tengah charge.

Bahaya bila gunakan phone ketika sedang charge

Di Twitter, seorang netizen yang prihatin telah berkongsi dengan semua tentang betapa bahayanya bila korang main phone masa tengah charge. Korang tengok video ni. Dalam video ni, brother menggunakan test pen yang boleh detect arus elektrik bila korang tengah charge phone korang tu.

Sumber: Twitter

Cable phone rosak jika test pen tak menyala

Apa yang kita nampak brother ni detect current flow dekat cable phone dan earphone. Kalau test pen tu tak menyala, maksudnya cable phone yang korang guna tu rosak. Korang tengok bila dia halakan test pen tu pada screen dan menyala juga, tu sebab electrical charge yang disebabkan capacitive touch screen ye!


Sumber: Google

Buat korang yang tertanya-tanya, kalau guna powerbank untuk charge phone, sama bahaya juga ke kalau main phone? Haa.. Ini jawapanya.


Sumber: Twitter

Ok so sama je, admin rasa baik la korang charge sampai cukup battery tu penuh dan baru lah guna. Kalau urgent sangat tak menyempat battery tu nak fully charge, korang tutup la kejap suis then guna.

Teringat admin dengan kes kematian yang amat menyedihkan baru-baru ni, seorang remaja mati disebabkan renjatan elektrik. Masa tu arwah tengah tidur dan memasang earphone di telinga yg bersambung pada soket yg tidak ditutup. Inalillah… Semoga kita semua ambil iktibar ye! Ingat safety first ye guys!


Sumber: Twitter

Baca: “Phone Ada Hantu?!” – Ini Cara Baru So Anak Takan Main Phone

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fadilah Ismail

Seorang yang ‘Ambivert’ dan terlebih Ektrovert.