“Tengah malam cari isteri, nak layanan” – Suami Tak Pernah Tolong Urus Anak & Urus Rumah, Tahu Minta ‘Layan’ Je!

Mungkin masih ramai tak sedar betapa besarnya pengorbanan seorang isteri dan ibu. Disebabkan masyarakat dah terbiasa dengan ‘isteri kena buat kerja rumah, isteri kena masak’ dan macam-macam lagi, kaum isteri terpaksa tanggung keletihan dan tekanan.

Bukan semua suami begini, tapi kebanyakannya memang masih berfikiran suami tidak perlu buat kerja rumah, tak perlu ke dapur dan sebagainya. Walhal, si isteri buat semuanya atas ihsan kerana bukan kewajipannya.

Gambar hiasan

Last last terpaksa tanggung stress sendirian sebab bila mengadu, suami tak ambil serious dan langsung tidak mementingkan hal berkenaan. Itulah yang dilalui seorang isteri yang meluahkan perasaannya di Facebook baru-baru ni.

Melalui Facebook Kisah Rumah Tangga, isteri yang tak didedahkan namanya itu bercerita tentang apa yang dilaluinya setiap hari dengan anak dan suami. Katanya, dia tertekan, penat mental dan fizikal kerana suami yang tidak membantu.

Saya kecewa suami macam tak faham saya punya tenaga ada hadnya.”

 

“Kita dah tidur kepenatan, si suami tuntut nak layanan…”

Sumber: Twitter

 

“Kenapa orang laki susah nak faham kami ni tak cukup tenaga…”

Sumber: Twitter
Gambar hiasan

 

“Sepatutnya kaum lelaki yang bersyukur…”

Sumber: Twitter

 

Nak bersembang tapi si suami tak dengar…

Dengarlah luahan hati isteri, pada siapa lagi dia nak mengadu kalau bukan suami. Sokong dia dari segi emosi dan mental sebab kalau berlarutan boleh sampai tahap depression tau. Jangan buat main main!

Berat sangat ke nak jadi pendengar kepada isteri? Tengok grup Whatsapp suami, seronok je dia bergurau dengan kawan kawan. Dengan kita ada ke dorang happy macam tu?”

Sumber: Twitter

Rasa sebak bila wanita ni luahkan,

Saya hairan orang sebut isteri tak pandai layan suami. Tapi macam mana layanan anda pada isteri?”

Memang tak semua suami macam ni. Anggaplah cerita ni sebagai iktibar untuk kita semua. Jadilah pendengar yang setia untuk isteri. Menjaga kebajikan isteri bukan hanya makan dan pakai mereka tapi emosi mereka pun penting… Tepuk dada, tanya selera.

Baca: “Dia suruh buka baju” – Suami Berubah Lepas Beranak Sebab Isteri Taknak Jadi Suri Rumah

Ditulis oleh Sue Idris

Seorang ibu. Siapa cakap anak aku tak comel siap eh!