in ,

“Takkan lupa sampai bila-bila” – Kali Pertama Sambut Ramadan Ketika PKP, Ini 5 Perkara Buat Kita Rasa ‘Tak Feel’

Ramadan adalah salah satu bulan yang paling dinantikan oleh seluruh umat Islam di Malaysia. Malangnya tahun ini kita tak dapat sambut bulan puasa seperti kebiasaan kerana masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pastinya bermacam-macam perkara yang kita tak dapat buat ketika Ramadan tahun ini. Ini 5 perkara yang buat kita ‘tak feel’ pada Ramadan tahun ini:

 

1. Tak boleh sahur awal dekat mamak atau McD

Selalunya lepas solat terawih kebanyakan daripada kita akan lepak minum dengan kawan-kawan atau ada juga dengan keluarga. Lepak mamak, lepak McD bersembang lepas tu terus sahur! Tapi tahun ni tak dapat buat ☹️

 

2. Tak ada terawih di masjid

Kerajaan dah putuskan tiada solat terawih dibenarkan di masjid untuk mengelakkan perhimpunan dan kesesakan kerana boleh menyebabkan kemungkinan berlakunya jangkitan. Jadi kita semua hanya solat terawih di rumah dengan keluarga, ‘tak feel‘ kan?

 

3. Tak ada bazar Ramadan, tak ada tepung pelita Paya Jaras!

Ini pun sedih! Bazar Ramadan kan setahun sekali je, jadi bila tak ada bazar tahun ni memang ‘tak syok’. Ada juga yang tetap buat bazar cuma secara online tapi malangnya bagi peminat tepung pelita Paya Jaras, pemilik bisnes ni sendiri dah bagitahu mereka tak akan beroperasi pada tahun ini.

 

4. Beli baju raya online je

Jalan-jalan masuk setiap kedai sambil dengar lagu raya yang dorang pasang tu, ahhh memang ‘feel’ tau. Tapi tidak pada tahun ini sebab kita semua akan beli baju raya online je. Apa yang tak best, kita tak dapat tengok dan sentuh material baju tu sendiri selain tak boleh fitting dulu sebelum beli. Hmm

 

5. Tak dapat berkumpul dengan sanak saudara untuk iftar

Kalau sebelum ini kita akan rancang nak berkumpul dengan keluarga dan sanak saudara untuk berbuka puasa, tapi tahun ini kita terpaksa lupakan keseronokan tu.

‘Tak feel’ tahun ni sebab tak boleh riuh bersama-sama waktu buka puasa, tak dapat solat terawih ramai-ramai dekat ruang tamu rumah dan tak dapat moreh lepas tu. So sad…

Sad Anthony Anderson GIF

Dalam keadaan macam ni, memang kita sedih dan hanya mampu video call jela untuk mengubat rindu dan rasai pengalaman iftar ‘bersama’. Tapi masalahnya, kadang-kadang nak video call pun terbantut sebab line tak ‘kuat’, sangkut sangkut atau data internet habis!

Sebab tu kena cari Yoodo

Kalau korang tak tahu, Yoodo ni adalah syarikat telekomunikasi pertama di Malaysia yang menawarkan pelan boleh ubah suai dan servis mudah alih 100% digital. Semuanya boleh dibuat melalui aplikasi Yoodo je!

Maksudnya apa? Maksudnya korang boleh adjust dan pilih sendiri pelan telefon korang mengikut bajet dan keperluan masing-masing untuk setiap bulan! Syoknya!

Lebih onz lagi, Yoodo ada lebih dari 350,000 pelan telefon untuk korang pilih. Tak perlu risau tentang liputan sebab Yoodo ni dikuasakan oleh Celcom yang mempunyai rangkaian 4G LTE terluas di Malaysia! 

Sempena raya yang bakal menjelang nanti, Yoodo nak memeriahkan lagi sambutan korang dengan menawarkan Promosi 2020, pelbagai produk Add-On dan ganjaran duit raya!

Dapatkan data Raya 20GB kini hanya RM20!

Dengan ini, korang akan dapat kekal berhubung dengan keluarga dan sanak saudara meskipun berjauhan ketika Hari Raya. Klik sini untuk maklumat lanjut.

Produk Add-On tu apa?

Haa! Yoodo nak bagi Ramadan dan Hari Raya korang lebih bermakna pada tahun ini dengan produk Add-On di mana korang boleh dapatkan data untuk pelbagai jenis aplikasi dari serendah RM5. Tak percaya tengoklah ni apa yang Yoodo tawarkan:

Dah tak perlu risau dengan data kalau nak post gambar atau video dekat Instagram, nak video call dekat Whatsapp atau pun kalau nak ikut trend viral, boleh buat video TikTok dengan kawan-kawan atau family!

Pilih Add-On korang dekat sini!

Bukan itu saja, #Monsteraya nak bagi duit raya berjumlah RM50,000 untuk korang menangi!

Korang cuma perlu belanja at least RM35 dekat aplikasi Yoodo dan berpeluang menang RM20 Duit Raya dalam bentuk kredit Boost. Pemenang-pemenang akan dipilih setiap minggu dari 24 April hingga 11 Jun. Tunggu apa lagi?!

Maklumat lanjut di sini.

Menarik kan? Dahlah boleh pilih data ikut keperluan, lepas tu ada produk Add-On & Promosi 2020. Siap berpeluang dapat duit raya berjumlah RM50,000 pulak tu! Mudah je korang nak dapat semua ni tau, korang cuma perlu:

  • Muat turun aplikasi Yoodo (melalui App Store & Google Play)
  • Daftar akaun dengan nombor baru ATAU boleh juga port in untuk kekalkan nombor anda sedia ada
  • Pesan SIM PERCUMA. Yes, Kad SIM akan dihantar secara PERCUMA!

Not just that, korang boleh dapatkan 5GB PERCUMA untuk pengaktifan kali pertama! Macam-macam Yoodo bagi kan? Korang akan dapat nikmati raya dengan meriah dan pada masa yang sama juga korang ikut perintah duduk di rumah sambil rileks dan enjoy data yang korang ada sebab #YouDoItBetter!

So, kalau nak raya korang tahun ini lebih meriah walaupun tak dapat balik kampung, you know what to do! Sign up dengan Yoodo! Maklumat lanjut di sini.

Sumber: Jannah Noe