in

Tak Tahu Berapa Lama Boleh Simpan Susu Dalam Peti Sejuk? Ini Panduan Untuk Anda

4Susu

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semua orang mesti risau kalau ada termakan atau terminum sesuatu yang dah sampai tarikh luput. Selain dari tarikh luput, kita kena tahu juga kondisi makanan atau minuman tu secara fizikal atau dengan pengiraan hari selepas dibuka.



Kali ni admin nak share dengan korang pasal info. Berapa lama boleh simpan susu dalam peti sejuk, luar peti sejuk atau selepas dibuka. Korang boleh baca info pasal semua tu dalam posting Public Health Malaysia kat bawah ni.

Screenshot 2021 04 18 At 4.49.03 Pm Screenshot 2021 04 18 At 4.49.55 Pm Screenshot 2021 04 18 At 4.50.15 Pm

 

Susu Pastur

Antara susu segar yang kita biasa nampak dan beli di pasaraya. Ini tempoh masa susu pastur ni bertahan.

Screenshot 2021 04 18 At 4.49.12 Pm Screenshot 2021 04 18 At 4.52.56 Pm

 

Susu UHT

Susu Ultra High Temperature ni lagi kerap kita nampak. Jangka hayatnya lebih lama dari susu pastur kat atas tadi. Tapi bila dah buka… ini jangka hayat dia.

Screenshot 2021 04 18 At 4.49.21 Pm Screenshot 2021 04 18 At 5.00.27 Pm

 

Susu Tepung

Ibubapa yang ada anak kecil mesti familiar dengan susu ni. Kena bancuh untuk anak setiap malam sebelum tidur kan. Haa.. info ni mesti berguna untuk korang.

Screenshot 2021 04 18 At 4.49.31 Pm Screenshot 2021 04 18 At 5.03.13 Pm

 

Susu beku

Untuk ibu yang mengepam dan simpan susu secara beku untuk anak kecil, korang rujuk panduan dibawah.

Screenshot 2021 04 18 At 4.49.40 Pm Screenshot 2021 04 18 At 5.04.12 Pm

 

Yogurt

Yogurt juga adalah sejenis susu. Kalau yang rajin beli tub besar tu, tak boleh simpan lama-lama tau. Ce korang tengok jangka hayat yogurt kat bawah bawah ni.

Screenshot 2021 04 18 At 4.49.47 Pm Screenshot 2021 04 18 At 5.05.14 Pm

 

Baca: “Ada parents terpaksa bagi anak susu pekat” [VIDEO] Buat Trend Tiktok, Founder Baju Dikecam Sebab Membazir Susu Anak

Screenshot 2021 04 18 At 4.52.05 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.