in

Tak Tahu Berapa Lama Boleh Simpan Susu Dalam Peti Sejuk? Ini Panduan Untuk Anda

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semua orang mesti risau kalau ada termakan atau terminum sesuatu yang dah sampai tarikh luput. Selain dari tarikh luput, kita kena tahu juga kondisi makanan atau minuman tu secara fizikal atau dengan pengiraan hari selepas dibuka.


Kali ni admin nak share dengan korang pasal info. Berapa lama boleh simpan susu dalam peti sejuk, luar peti sejuk atau selepas dibuka. Korang boleh baca info pasal semua tu dalam posting Public Health Malaysia kat bawah ni.

 

Susu Pastur

Antara susu segar yang kita biasa nampak dan beli di pasaraya. Ini tempoh masa susu pastur ni bertahan.

 

Susu UHT

Susu Ultra High Temperature ni lagi kerap kita nampak. Jangka hayatnya lebih lama dari susu pastur kat atas tadi. Tapi bila dah buka… ini jangka hayat dia.

 

Susu Tepung

Ibubapa yang ada anak kecil mesti familiar dengan susu ni. Kena bancuh untuk anak setiap malam sebelum tidur kan. Haa.. info ni mesti berguna untuk korang.

 

Susu beku

Untuk ibu yang mengepam dan simpan susu secara beku untuk anak kecil, korang rujuk panduan dibawah.

 

Yogurt

Yogurt juga adalah sejenis susu. Kalau yang rajin beli tub besar tu, tak boleh simpan lama-lama tau. Ce korang tengok jangka hayat yogurt kat bawah bawah ni.

 

Baca: “Ada parents terpaksa bagi anak susu pekat” [VIDEO] Buat Trend Tiktok, Founder Baju Dikecam Sebab Membazir Susu Anak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.