in

“Tahniah! world class” – Filem Animasi Tempatan Upin & Ipin Tercalon Dalam Oscars 2020

Upin Ipin Feature Image E1630818040611

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau kita sebut je pasal animasi Upin & Ipin mesti ramai yang dah familiar dengan dua orang kanak-kanak kembar yang tinggal di kampung bersama opah dan kakaknya.Tahun ini animasi Upin & Ipin telah menayangkan filem yang bertajuk Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal pada bulan Mei yang lalu.

Filem ini telah mengisahkan pengembaraan masa oleh Upin & Ipin bersama-sama rakannya ke masa silam bagi menyelesaikan misi.

Dalam filem ini juga, turut diselitkan pelbagai latar cerita masyarakat Melayu yang terdiri daripada Batu Belah Batu Bertangkup, Mat Jenin, dan Raja Bersiong.

Turut membanggakan apabila filem ini berjaya mengutip kutipan sebanyak 25 juta ringgit dalam masa hanya tiga minggu tayangan sahaja.

View this post on Instagram

RM25 Juta dalam masa 3 minggu dengan penonton menghampiri 2 Juta. Mencipta rekod kutipan tertinggi bagi filem animasi tempatan dan antarabangsa termasuk mengalahkan rekod kutipan tertinggi terdahulu filem animasi antarabangsa iaitu Incredibles 2 . Terima kasih semua! Filem Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal masih ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia. Mari kita angkat filem ini menjadi filem tempatan paling berjaya di Malaysia dan Antarabangsa . #upinipin #kerissiamangtunggal #upinipinkerissiamangtunggal

A post shared by Upin & Ipin | By Les’ Copaque (@upinipinofficial) on

Tapi ada lagi tau yang lebih membanggakan!

Baru-baru ini telah tular dimana filem animasi Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal telah dicalonkan dalam anugerah berprestij iaitu Oscar 2020. Haa? biar betul

Menurut laman Instagram upinipinofficial filem itu juga telah dicalonkan dengan 32 lagi filem animasi dari serata dunia. Antaranya, Frozen II, Toy Story 4, dan How to Train Your Dragon: The Hidden World. Betul, betul, betul.

Tak kurang dari itu, banyak ucapan tahniah daripada peminat animasi tak kira lah sama ada dari Malaysia atau pun dari Indonesia.

“Tahniah, Malaysia boleh!”

Tahniah 3
Sumber: instagram

 

Tahniah 4
Sumber: instagram

Alhamdulilah, min harap filem animasi Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal ni menang!

 

Baca: “Karya anak Malaysia memang hebat” – Kurang 10 Hari Tayangan, Boboiboy Movie 2 Raih RM15.8 Juta

Boiboi

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.