Suka Biskut Oreo? Ini 5 Resipi Mudah Yang Korang Boleh Cuba Buat Untuk Raya Tahun Ni!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Sebut je biskut oreo, memang majoriti suka kan? Kalau orang yang suka sangat, bukan setakat biskut tapi air milkshake pun kalau boleh nak order perisa oreo. Pendek cerita, kalau boleh semua benda nak perisa oreo lah!

Haa ni dia admin nak share dengan korang peminat oreo semua! 5 resipi mudah berasaskan biskut oreo korang boleh buat untuk raya tahun ni. Sesuai sangatlah nak buat untuk jamu tetamu yang datang rumah nanti.

 

1. Biskut Melted Oreo

Sumber: Youtube

Bahan-bahan: 

200 gram unsalted butter

100 gram gula kastor

200 gram tepung gandum

50 gram tepung jagung

1/4 teaspoon baking powder

1/2 teaspoon soda bikarbonat

4 tablespoon susu segar

100 gram oreo hancur

Esen vanilla

1/4 teaspoon garam

Coklat cip

 

Cara-cara: 

 

2. Oreo Ball

Resipi yang ni memang tersangat mudah. Hanya 4 bahan je! Lagi best, tak payah bake dalam oven tau!

Sumber: Blog

Bahan-bahan:

15 pieces biskut oreo

110 gram cream cheese

Coklat putih & coklat susu (untuk hiasan)

 

Cara-cara: 

 

3. Oreo Nutella Cookies

Sumber: Youtube

Bahan-bahan:

130 gram butter

1/2 cawan gula aising

1/2 teaspoon esen vanilla

1 cawan tepung gandum

1/4 cawan tepung jagung

1/4 cawan tepung beras

1/4 cawan serbuk badam

1/4 cawan badam cincang

1/4 cawan oreo crumbs

4-5 tablespoon nutella

 

Cara-cara: 

 

4. Oreo Milky Cookies

Sumber: Youtube

Bahan-bahan:

Bahan A

120 gram butter

2 tablespoon minyak kelapa dara

60 gram gula aising

Esen vanilla

Garam

Bahan B

170 gram tepung gandum

20 gram tepung jagung

20 gram tepung beras

1/2 teaspoon baking powder

20 gram cornflakes hancur

20 gram serbuk badam

20 gram badam cincang

20 gram oreo kisar

Coklat putih & Oreo kisar (untuk hiasan)

 

Cara-cara: 

 

5. Cookies & Cream Fudge

Sumber: Youtube

Bahan-bahan:

550 gram coklat putih

395ml susu pekat manis

Sepaket biskut oreo

 

Cara-cara:

Apa kata raya kali ni buat kelainan sikit. Kebanyakan rumah akan hidang kuih yang sama je. Almond london, semperit, biskut suji dan macam-macam lagi biskut tradisional Melayu kan.

So, this year lain sikit lah. Baru tetamu rasa wow sikit bila datang rumah korang waktu raya nanti! Sempat lagi nak cuba resipi ni semua! Hehe.

Baca: “Tak perlu gentel” – 4 Cara ‘Semudah ABC’ Nak Buat Kuih Siput Menggunakan Pasta

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Sue Idris

Seorang ibu. Siapa cakap anak aku tak comel siap eh!