Staff Hospital Suap Painkiller Pada Pesakit Sampai Meninggal Dunia Akibat Overdose Dadah

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Sebuah hospital telah memecat 23 orang staff kerana menyebabkan kematian akibat overdose kerana terlalu banyak suap painkiller kepada pesakitnya, tapi tak tahu siapa yang approved diaorang bagi pesakit makan painkiller terlalu banyak.

Staff tersebut terdiri daripada doktor, jururawat dan ahli pengurusan farmasi. Menurut sumber Daily Mail, staff yang tidak terlibat dalam kes kematian ini diarahkan untuk menjalani beberapa latihan.

 

Jururawat dan ahli farmasi tidak didakwa

Bagaimanapun pihak berkuasa menjelaskan bahawa jururawat dan ahli farmasi tidak didakwa.

Menurut CEO Hospital Mount Carmel, Ohio Ed Lamb, seorang staff tidak terlibat dalam kes ini kerana individu tersebut tengah cuti masa hari kejadian.

Seramai 29 orang pesakit meninggal dunia akibat pengambilan dadah berlebihan sejak beberapa tahun lepas, termasuk 5 orang yang ada harapan untuk semakin pulih sepanjang tempoh rawatan. Tapi sayang meninggal dunia sebab kena ambil dadah banyak sangat.

Suspek William Husel disabitkan kesalahan membunuh kerana memberi 500 hingga 2000 mikrogram fentanyl, dimana kandungan itu terlalu kuat  daripada yang biasa.

 

Cuma nak comfort kan pesakit, tak ada niat nak bunuh

Tapi menurut peguam, tujuan Husel memberikan ubat tersebut adalah untuk membuatkan pesakit tenang, bukan nak bunuh,

Pihak hospital telah mengetatkan penggunakan kandungan dadah dan meminta maaf secara terbuka, dengan menyatakan ia harus mempercepat penyiasatannya.

“Kami minta maaf atas kejadian ini dan kami akan lakukan sebaik mungkin untuk menyelesaikan masalah ini kepada keluarga mangsa”

Mereka juga dah memperuntukkan pampasan kepada keluarga si mati. Menurut dakwaan netizen, ramai yang anggap ini adalah masalah internal hospital.

Ada yang kata pihak pengurusan puncanya sebab nak bagi pesakit diam supaya staff dapat rehat. Andaikata  betul lah dakwaan ni memang teruk, nasib baik lah kes ni bukan terjadi kat Malaysia

 

Baca : “Semua staff hospital ni memang patut kena saman” – Berderau Jantung Tengok Bayi ‘Newborn’ Jatuh Terhempas

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Si gemuk yang tengah berpulun nak kuruskan badan tapi kuat makan, namun selepas 6 bulan lelaki ini berjaya menghilangkan RM 1,000 tanpa sebarang kg.