in

Soalan Macam Tak Sekolah! Owner Produk Kecantikan Dikecam, Guna ‘Cheap Marketing’ Lariskan Produk

Interview

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sekarang ni dah ramai yang keluarkan produk kecantikkan. Tak kisah la orang tu selebriti ke, orang biasa ke, semua dah boleh keluarkan produk atas jenama sendiri. Tapi bila dah banyak macam ni, confirm susah nak laku. Dah tentu owner dan bahagian marketing kena fikir macam mana nak lakukan produk mereka ni. Nak bersaing la katakan…



Soalan interview tak professional

Viral dekat Twitter baru-baru ni bila seorang pengguna produk kecantikkan tersebut memuat naik satu video interview diantara pengguna dan pekerja dari syarikat kecantikkan tu. Kononya nak tunjuk review tentang produk tu bagus dan berkesan. Tapi…

Sumber: Twitter

Bila tengok video interview ni, terkejut juga admin dengan soalan dari interviewer dia, “Boleh cerita secara ringkas pengalaman puan sepanjang mengalami muka teruk atau orang kata buruk macam ni”. Betul-netul menusuk kalbu soalan dia ni. Patut la ramai netizen komen dan marah.

Capture 20190112 114630
Sumber: Twitter

Kena senaraikan soalan dengan tatabahasa yang betul dan sopan

Netizen berpendapat yang soalan diajukan tu seolah-olah interviewer tu tak pernah pergi sekolah. Dekat sekolah pun dah diajar cara kita nak temu ramah orang. Patutnya sebelum interview kena senaraikan soalan dengan tatabahasa yang betul dan sopan. Bagi mereka interviewer sangat tak professional dalam temu ramah tu. Ni kalau admin yang kena soal macam ni, sentap dan sedih juga la hahaha.

Capture 20190112 115715
Sumber: Twitter

Capture 20190112 115445
Sumber: Twitter

Ada juga yang kata owner ni sebenarnya saja je buat ‘cheap marketing’ macam ni sebab nak lariskan produk mereka. Hmm… Tak kisah la betul atau tak, tapi korang yang nak berniaga ni kena sentiasa jujur dengan customer dan paling penting tak perlu guna cheap marketing. InshaAllah admin yakin kalau kita jujur dalam berniaga mesti rezeki tu melimpah ruah dan diberkati. Amin…

Baca: “Sakit gila muka, tak boleh nak buka mulut” – Produk Kecantikan Instafemes Dihentam Lagi

Hy

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.