in

“Setiap hari ada mayat” – Cerita Penggali Kubur Di Indonesia Ketika Menguruskan Jenazah Covid-19

Featured Image 15 1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru ini, seorang penggali kubur di Pondok Rangon, Jakarta Timur, Indonesia meluahkan rasa penatnya yang terpaksa kerja menggali kubur bagi pesakit Covid-19 yang terkorban disebabkan virus itu, lapor Suara.com.89112 Pemakaman Jenazah Korban Virus Corona

Minar berumur 54 tahun, sedar akan tanggungjawabnya sebagai penggali kubur namun dakwanya akibat daripada penularan wabak itu, kerjanya semakin bertambah ekoran jenazah yang diuruskannya meningkat.

Dia yang mempunyai pengalaman sebagai penggali kubur selama 33 tahun berkata kewujudan virus ini membuatkan kerjanya sebagai penggali kubur semakin banyak dan susah.

Katanya setiap hari pasti akan ada yang terkorban jadi dia terpaksa menggali tanpa henti.

Malah ada satu tahap dimana mayat sampai dahulu sebelum kubur digali.

Satu kubur memerlukan dua jam penggalian dan saat ini saya menggali hingga lima kubur sehari. Saya menggali bergantung pada waktu, kadang-kadang ketika mayat sudah tiba, kuburnya belum siap” – Minar

Difahamkan, untuk proses menggali kubur, seramai empat orang diperlukan namun bila jumlah kematian meningkat, empat orang ini tidak cukup tangan.

Bukan itu sahaja, mereka juga perlu menggali kubur dengan cepat bagi mengelakkan virus itu tersebar.

Satu Kubur 10 Minit!

Menerusi  Tribun News, seorang lagi penggali kubur yang bernama Junaidi Hakim di kawasan yang sama, turut meluahkan situasi perit mereka hadapi ketika menjalankan tugas.

Junaidi

Menurut Junaidi Hakim, mereka harus bekerja hingga 15 jam dan menyelesaikan pengebumian jenazah dalam waktu kurang 10 minit.

5Ecbe2796756F

Begitu juga ketika keranda diturunkan dari ambulans, jenazah harus segera dikebumikan dengan cepat, hal itu bertujuan mengurangi risiko penularan virus.” – Junaidi Hakim

Kes Covid-19 di Indonesia hari ini mencatatkan seramai 23,165 kes keseluruhan positif dan 776 kes kematian.

 

Baca: DAHSYAT! Indonesia Catat Kematian Paling Tinggi Di Asia Selepas China, 24 Doktor Meninggal Dunia

Annotation 2020 05 27 151452

 

 

 

Sumber: Suara.com
Sumber: Tribun News
Sumber: Tribun News

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.