in

Selain Zarith Sofea, Wanita Ini Senaraikan Artis Yang Bela ‘Wildlife’ Ada Yang Sampai Mati Sebab Terseksa

Haiwanliar

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Konon nak tunjuk kelainan agar dapat menarik perhatian netizen di media sosial sehingga sanggup hilang keperimanusiaan. Membela haiwan liar bukanlah satu perbuatan yang comel.



Tinggal di dalam rumah, dijaga rapi, diberi makanan manusia yang enak, dibersihkan itu sebenarnya bukanlah satu keselesaan bagi haiwan liar ini, sebenarnya ia satu penderaan kerana cara penjagaan yang salah!

Akhirnya mati dibawah ‘jagaan’ selebriti-selebriti ini, berikutan dengan kes penyanyi rock yang ditangkap kerana membela Beruang Matahari di rumahnya, Mariani Ramli yang prihatin terhadap nasib hidupan liar ini menentang sekeras-kerasnya perbuatan kejam yang dilakukan oleh para artis membela ungka ini!

 

Ada yang dah jadi gila, hidup dalam keadaan terseksa terlalu lama dan ada juga yang dah mati

64278327 2445402355480593 7339329287515799552 N

“Nak bagitau ni. Bukan Zarith Sofia sorang je ada bela wildlife sebagai haiwan peliharaan. Ramai lagi selebriti melakukan perkara yang sama. Ni bukti beberapa artis lain yang turut sama bela wildlife di rumah mereka. Dah bertahun-tahun dah pun culture selebriti bela wildlife ni. Wildlife yang mereka bela ada yang dah jadi gila sampai mengigit tangan sendiri kerana cara PENJAGAAN YANG SALAH. Ada juga yang mencabut bulu sendiri kerana HIDUP DALAM KEADAAN TERSEKSA TERLALU LAMA. Dan ADA JUGA YANG DAH MATI semasa di bawah jagaan mereka. Yang paling best, bila wildlife tu dah mati, dorang akan beli lagi baru. So bagi makan coklat dan tinggalkan kelaparan selama 2 minggu tu dah biasaaaa… kenapa nak risau??? wildlife di Malaysia ni kan BANYAK LAGI. Yang Penting bila post kat social media mereka, dapat BANYAK LIKE dan semakin RAMAI orang nak jadikan WILDLIFE AS PETS..

#SelamatTinggalHidupanLiar di Malaysia. Tak lama lagi akan ada spesies yang menyusuli pemergian spesies arwah si Tam, badak sumatra jantan YANG TERAKHIR di Malaysia.”

 

Ungka menghisap jari sebegini bukanlah untuk menunjukkan dia comel, sebenarnya…

62391859 2445402455480583 6149719751359725568 N

64522901 2445402515480577 387988533563883520 N

“Perilaku Anak ungka menghisap jari sebegini bukanlah untuk menunjukkan dia comel, sebenarnya anak ungka itu rindukan susu ibunya yang telah dibunuh kerana ingin jadikan anaknya sebagai haiwan peliharaan”

“Wildlife di Malaysia dah boleh jadi hiburan selebriti2 cilik”

 

“Tak cukup seekor, boleh beli lagi satu. Sebab wildlife di Malaysia banyak”

62511973 2445402568813905 6628450481347756032 N

 

Untuk dapatkan seekor baby ungka macam ni, seluruh ahli keluarganya telah dibunuh

62350178 2445402785480550 3597562502319177728 N 62428907 2445402658813896 1314781251281879040 N

 

Sepatutnya bermain bebas di hutan

62498262 2445402992147196 8094462135326736384 N 64356554 2445402918813870 6966318571928420352 N

 

Wildlife tidak akan pernah sesuai tinggal dirumah manusia

62649238 2445403055480523 5103599098263502848 N 63271176 2445403365480492 7884499545210486784 N

“Kerana diet dan penjagaan yang salah dan tidak sesuai.. akhirnya…Wildlife tidak akan pernah sesuai tinggal dirumah manusia”

“Dan.. Tidak lupa juga, perilaku salah seorang selebriti Malaysia mendapat liputan hangat media dan netizen. Beliau dipuji kerana mmbela willdife di rumah beliau. Gibbon adalah spesies hidupan liar yang DILINDUNGI SEPENUHNYA dan tidak ada lesen dikeluarkan untuk membela. Kesalahan membela Gibbon boleh mencecah sehingga RM 200 000 dan 10 tahun penjara”

Haihh, mungkin haiwan tu tak didera tapi haiwan tu merana. Bagaimanapun ini semua gambar lama kerana ia pernah menjadi satu trend suatu ketika dahulu.

Namun harap dengan kes-kes sebegini dapat membuka mata kita, kaji selidik dahulu sebelum membuat keputusan untuk membelanya.

 

Baca : Nak Ex-Gf atau Ex-Bf Korang ‘Dimakan’ Haiwan Liar? Cuba Pakej ‘Balas Dendam’ Yang Ditawarkan Pusat Haiwan Ini Sempena Valentine’s Day

Dimakan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.