“Sedarlah dengan jentikan dari langit ini”- [FOTO] Masjidil Haram ‘Dikosongkan’ Kerana COVID-19

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Semalam viral di media sosial foto-foto yang memaparkan keadaan di Masjidil Haram yang ‘kosong’ tanpa jemaah menunaikan ibadat.

Salah satu perkongsian yang mencuit hati admin ialah daripada salah seorang personaliti TV3, Izwan Azir Saleh di dalam postingnya di instagram mengenai keadaan kosong dikawasan kiblat umat islam.

Dia sedang memberitahu kita, bahawa ‘kau hanyalah abdi, Akulah Raja segala raja, Akulah Pengatur Semesta, maka patuhlah pada Aku!’ Sumpah, saya tak pernah tengok Masjidil Haram kosong selama hayat saya!

Bagaimanapun katanya Masjidil Haram bukanlah ditutup selamanya atau secara keseluruhannya kerana ketika ini kerja-kerja pembersihan kawasan daripada penularan wabak coronavirus sedang dijalankan.

“Kepada yang bertanya, apakah benar Masjidil Haram ditutup, saya khabarkan bahawa lantai Tawaf (Mataf) buat masa ini ditutup, tetapi dalam Masjid, tingkat kedua dan bumbung, ia masih dibuka.”

Cuma katanya dia juga tidak mengetahui sampai bilah mataf iaitu kawasan lantai untuk tawaf akan dibuka kepada jemaah.

“Entah sampai bila mataf akan ditutup dan tiada ibadah tawaf di mataf, hanya Arab Saudi yang tahu. Semoga kita dilindungi Allah selalu, Amin.”

Dibawah ini merupakan antara foto-foto keadaan di Masjidil Haram ketika kerja pembersihan dilakukan :

 

Semoga kita semua dalam lindungan Allah swt.

Baca : Kagum saya tengok jemaah Nigeria- [EKSKLUSIF] Lelaki Kongsi Kisah Jemaah Kayuh Basikal Guna Tangan Dari Mekah-Arafah-Mudzalifah-Mina

 

Sumber: facebook
Sumber: facebook
Sumber: facebook
Sumber: facebook
Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.