“Sebab kami educated” – Orang Malaysia Pelik Kenapa Melayu Singapura Kurang Sensitif Isu ‘Babi’

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:



Rasanya semua dah tahu bahawa tahun ini, masyarakat Cina akan menyambut tahun khinzir atau lebih selesa dipanggil babi.

Pun begitu, rata-rata tempat kat Malaysia ni, kita memang tak nampak langsung patung ke atau apa-apa perkara yang related kepada babi kerana menjaga sensitiviti umat Islam.

Lain pulak kat Singapura, meskipun ada sebilangan rakyat beragama Islam, isu pork atau babi ini memang tak ada hal langsung. Lalu satu page di Facebook bernama Singapotato ada buat troll mengenai isu ini. 

Malaysians be like 'How come Singapore Muslims not offended?"Singapore Muslim be like "I'm offended what!. The pig…

Posted by Singapotato on Tuesday, January 15, 2019

 

“Tak ada masa nak terasa…. Sibuk buat duit untuk bayar bil. Next please!” 

Posting yang dimuat naik baru-baru ni, mendapat perhatian rakyat Singapura terutamanya Melayu Muslim yang terang-terang langsung tak kisah tentang isu ‘babi’ ini.

Admin yakin korang tertanya-tanya sebab apa Melayu Singapura chill je dan langsung tak sensitif soal khinzir. Well jawapan mereka simple je tapi jangan pulak korang heart attack bila baca.

Sumber: Facebook

 

Komen orang Indonesia: 2 tahun kerja di Singapura tapi tak ada seorang pun yang peduli dengan simbol agama

Kalau korang fikir hal sensitiviti ni tak normal sebab nampak macam orang Malaysia overreacted, well actually rakyat Indonesia pun alami isu yang sama. Dorang pun tak suka dengan ‘babi’ tetapi mereka dilihat lebih open bicarakan tentang isu ni dan sangat inspired dengan Muslim Singapura.

Sumber: Twitter

Jadi apa pendapat korang tentang Melayu Singapura? Mereka mungkin tak kisah sangat tentang isu babi sebab agama rasmi negara mereka bukan agama Islam. Tapi at the same time admin rasa mereka ini juga memang jenis tak kisah sebab…. cari duit untuk bayar bil tu lagi penting katanya. Gituuu! 

Baca: “Dei kalau ini pun tak boleh beza, tak payah acah woke lah” – Lelaki Tuduh MAS Promosi Daging Babi, Rupanya..

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!