in

“Pendidikan Islam patut dihentikan..” – Kenyataan Lelaki Ini Dikecam Netizen

Belajar Agama 3

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Zaman sekarang ini semua orang bebas mengeluarkan pendapat dan kata-kata. Dengan adanya kemudahan Internet, semakin lajulah masing-masing meluahkan pendapat demi menegakkan idea sendiri.Kekalkan SK sekular

Tapi kenyataan seorang lelaki yang inginkan subjek Pendidikan Islam di sekolah dihentikan atau dimansuhkan menerima tentangan netizen.

Katanya, kalau nak belajar pasal agama, belajar je selepas waktu sekolah atau di sekolah agama. Kekalkan Sekolah Kebangsaan sekular.

Belajar Agama 1
sumber: twitter

Lebih masa belajar Sains dan Matematik

Bukan pertama kali membuat kenyataan berbaur kontroversi, lelaki ini tegaskan dengan membuang subjek Pendidikan Islam di sekolah boleh bagi lebih banyak masa untuk belajar Sains dan Matematik.

Belajar Agama 2
sumber: twitter

Dia juga berasakan ketiadaan subjek itu di sekolah tak akan membawa perbezaan, sepertimana tiada subjek agama untuk agama-agama lain di sekolah.

Malah dia mencadangkan agar subjek agama diajar di masjid-masjid, memandangkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pun terima bantuan daripada kerajaan.

Belajar Agama 2.1
sumber: twitter

“Islam covers all aspects of life…”

Terkejut dengan ideologi lelaki ini, para netizen menegur pendapatnya dan menganggap ia bukan satu masalah atau beban untuk mempelajari subjek Pendidikan Islam di sekolah.

Sebab, agama Islam bukan saja mengajar mengenai solat atau puasa saja malah segala aspek kehidupan.

Belajar Agama 5
sumber: twitter
Belajar Agama 4
sumber: twitter
Belajar Agama 6
sumber: twitter

“Sesetengah keluarga kurang mampu hantar SK & sekolah agama”

Belajar Agama 7
sumber: twitter
Belajar Agama 8
sumber: twitter

Betul juga apa semua netizen katakan tu. Tak semua orang senang dan dapat hadir ke dua sekolah berbeza. Jadi, mereka mengharapkan kepada pembelajaran di sekolah.

Dan kemajuan lahiriah tu mesti seiring dgn kemajuan rohani. Exactly!

Tapi betul ke dengan membuang subjek Pendidikan Islam di sekolah, kita boleh mendapat lebih banyak masa untuk ajar subjek-subjek lain?

Baca: “Bang… saya tak nak pergi tuisyen dah” – Lelaki Dedah Rutin ‘Gila’ Budak Darjah 3, Dari 6.45 Pagi Hingga Ke Tengah Malam ‘Asyik Belajar’

Darjah 3

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.