in ,

Peguam Jelaskan Kenapa Suspek Langgar Wan Amirah Tak Boleh Dihukum Gantung Sampai Mati

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Siapa saja yang tak rasa sedih dan marah bila menonton video kemalangan dirempuh dan diseret yang menimpa arwah Wan Amirah Wan Alias di media sosial tu.

Sebagai manusia, sudah semestinya akan rasa sakit hati dengan tindakan kejam suspek kepada mangsa. Lebih marah lagi, bila mangsa meninggal dunia.

Pasti ramai yang anggap suspek itu memang patut digantung sampai mati sebab dah ‘membunuh’ kan? Tapi menurut peguam Nor Zabetha, mereka tak boleh. Kenapa? Baca penjelasan ini.

 

Tak boleh dihukum gantung sampai mati

 

Bukanlah si pemandu dengan niat keluar dari rumah untuk membunuh dengan melanggar seseorang.

Bukan kita sahaja, Nor Zabetha sendiri rasa marah bila menyaksikan video tersebut, kalau boleh nak bagi hukuman setimpal dnegan apa yang dia dah lakukan.

Namun begitu, atas dasar undang-undang suspek tak boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati biarpun dah meragut nyawa. Nak tahu kenapa? Baca lagi ni.

 

Bagi dihukum bunuh,..Seseorang itu memenuhi elemen niat untuk membunuh.. Contohnya…

 

Berbeza dengan melanggar seseorang sehingga mati.

Nor Zabetha memberikan contoh situasi bagaimana seseorang itu boleh dikenakan tindakan Sesyen 302, dimana niat memang untuk membunuh dan tiada niat untuk membunuh.

Jika seseorang ‘pasang niat’ nak bunuh orang bermakna individu tersebut sudah memiliki pisau dan tikam, manakala situasi jika kita hendak pergi ke kerja secara tak sengaja terlanggar kanak-kanak smapai mati.

Itu adalah tiada niat membunuh, situasi inilah yang terjadi pada suspek Wan Amirah, itu sebab lah tak boleh diambil tindakan Sesyen 302 Kanun Keseksaan. Tapi kalau nak buat tindakan itu akan jadi lebih bahaya! Sebab…

 

Lagi tak adik kalau kena tidakan Sesyen 302! Suspek boleh buat tindakan ini!

Sumber : Facebook

Oh begitu! itu sebablah pentingnya ad peguam! Mereka lebih arif, memang tak nafikan hukum tak setimpal dengan ‘kekejaman’ mereka lakukan.

Tapi jika dibuat terburu-buru untuk memuaskan rasa marah dengan bertindak melulu (dikenakan Sesyen 302 kepada suspek) pasti akan jadi lagi tak adil!

Sebab tu lah ada istilah ‘jangan bertindak mengikut nafsu’ kena berfikir sebelum bertindak. Apapun sama-samalah kita diakan agar suspek mendapat balasan dunia akhirat.

 

Baca: TERKINI: 4 Penuntut Universiti Langgar Lari Pekerja TM Berjaya Ditahan!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari: