“None of your business” – Nabila Huda Jawab ‘Teguran’ Oleh Pu Syed Pasal Gambar Pegang Anjing

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Sebelum ni nama Nabila Huda hangat diperdebatkan di media sosial apabila pelakon yang berusia 35 tahun itu telah memuat naik gambar dirinya bersama seekor anjing jenis Husky di laman Instagram miliknya.

Gambar itu juga mendapat perhatian daripada seorang penceramah bebas yang dikenali sebagai Pencetus Ummah Syed. Dia ada menulis mengenai fenomena membuat sesuatu yang haram dengan sedar dikalangan selebriti semakin menjadi-jadi dan dianggap biasa di laman media sosial miliknya.

View this post on Instagram

Saya Dah Samak. Itu kata² Nabila Huda bila dia memuat naik gambarnya bersama seekor anjing. Fenomena membuat sesuatu yg haram dengan sedar dikalangan artis semakin menjadi² dan dianggap biasa dikalangan mereka. Dari adegan sentuh menyentuh, peluk memeluk sehingga perkara2 dosa lain yg sering mereka ulang dan tanpa rasa rasa bersalah dipertontontkan kpd peminat mereka. Fenomena menormalisasikan dosa ini sgt bahaya dan ianya boleh mendatangkan fitnah pd Agama. Hukum menyentuh anjing Anjing adalah termasuk sebagai najis mughallazah iaitu najis berat. Sama ada yang digunakan untuk berburu atau tidak, yang kecil atau yang besar. Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah R.A. Kata beliau : كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْتِي دَارَ قَوْمٍ مِنَ الأَنْصَارِ وَدُونَهُمْ دَارٌ ، قَالَ : فَشَقَّ ذَلِكَ عَلَيْهِمْ ، فَقَالُوا : يَا رَسُولَ اللهِ ، سُبْحَانَ اللهِ تَأْتِي دَارَ فُلاَنٍ ، وَلاَ تَأْتِي دَارَنَا ، فقَالَ : فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لأَنَّ فِي دَارِكُمْ كَلْبًا ، قَالُوا : فَإِنَّ فِي دَارِهِمْ سِنُّوْرًا ، فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ السِّنُّوْرَ سَبُعٌ Maksudnya :” Nabi SAW pernah masuk ke rumah seorang Ansar dan Nabi juga pernah tidak masuk ke rumah seorang Ansar yang lain. Abu Hurairah berkata : Perbuatan tersebut menyebabkan mereka terasa. Mereka berkata : Wahai Rasulullah, Maha Suci Allah, engkau masuk ke rumah fulan dan tidak masuk ke rumah kami. Nabi SAW bersabda : Ini kerana di dalam rumah kamu ada anjing. Mereka berkata : Di dalam rumah mereka terdapat sinnur (sejenis kucing yang disebut juga felidae). Maka Nabi SAW menjawab : Sesungguhnya sinnur itu adalah haiwan liar.” (Hadis riwayat Imam Ahmad, No. 8324 di dalam Musnad) Merujuk kepada Mazhab Syafie, setiap inci bagi seekor anjing itu adalah dikira sebagai najis. Kot ya artis ini bermazhab lain selain Mazhab di Malaysia, toksahlah duduk up gambar sebegitu rupa yg menatijahkan fitnah buat diri sendiri dan menjadi ikutan kpd peminat² beliau. Biar tahu jangan keliru PU Syed. #AdeAmbeTakut Rujukan: https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2744-al-kafi-886-memegang-anjing-ketika-dalam-lakonan

A post shared by Pencetus Ummah SYED (@pencetusummah_syed) on

Namun begitu, Nabila Huda telah membuat satu video yang berdurasi lebih kurang 6 minit menjawab teguran yang diberikan oleh Pencetus Ummah itu.

Dalam video tersebut, Nabila menjelaskan bahawa dia berasa kesal apabila dirinya dituduh menjadi punca kepada orang ramai yang turut sama berani untuk memegang anjing.

Tambahnya lagi, dia merasakan teguran yang diberikan oleh PU itu adalah tidak wajar kerana baginya PU itu hanya ingin meraih populariti sahaja. Alamak betul ke?

Saya pegang Husky tu masa dia dalam keadaan kering”

Nabila turut menjelaskan bahawa semasa dia memegang Husky, haiwan itu berada dalam keadaan yang kering. Namun dia juga tidak lupa untuk samak selepas itu.

Dalam video itu juga Nabila ada menyatakan bahawa dirinya amat mencintai haiwan.

“Saya cuma nak share dengan semua orang, I love animal so much even I love dog.”

“Kita kan boleh samak, so tak jadi masalah.”

Diakhir video itu, Nabila Huda sempat memberi pesanan supaya PU Syed untuk menjaga dirinya sendiri dan tidak masuk campur dengan urusan orang lain.

Rata-rata netizen yang melihat video itu memberi komen yang mengatakan PU Syed hanya berniat untuk memberi nasihat, namun disangkal oleh Nabila.

“Saya takda hak ke nak bersuara?”

Sumber: Instagram

“Dia cakap saya punca orang lain berani selfie dengan anjing”

Sumber: Instagram

“Itu bukan teguran, tapi judge”

Sumber: Instagram

Hmm jangan lah gaduh-gaduh. Admin isu ni tak lah berlanjutan dan segera diselesaikan.

 

 

Baca: “Kot ya bermazhab lain, toksahlah up gambar sebegitu rupa” – Selfie Dengan Anjing, PU Syed Tegur Nabila Huda

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Naqiuddin

Hey whatsapp gais. Layan anime tak?