“Lelaki tak bagi perempuan kerja memang bodoh dan kolot!”

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:



Sejak akhir-akhir ni, perempuan memang selalu jadi topik utama kat media sosial kan? Dari isu tunjuk baby bump boleh buat lelaki terangsang sampailah isu terbaru sekarang iaitu wajar ke perempuan yang ada degree ni tak bekerja dan jadi suri rumah?

Melalui perkongsian kat Twitter, viral satu posting Facebook tentang keluhan sorang mak yang kecewa anaknya tak kerja lepas penat-penat belajar degree. Tup-tup dah kawin lepas tu beranak pinak. Peluang nak bekerjaya tu memang zero lah kan!

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Disebabkan posting ni, netizen tak pasal-pasal bergaduh sesama sendiri. Ada yang kata prioriti seorang wanita yang berkelayakan ni ialah kena balas jasa ibu bapa dorang dulu then baru fikir pasal kahwin dan lain-lain.

Sumber: Twitter

Tapi ada pulak yang tak setuju dengan mengatakan apa pulak peranan lelaki dalam isu ni dan macam mana pulak kalau wanita-wanita ni pilih untuk tak bekerja sebab nak jaga rumah tangga dan suami. Emm admin konpius betul sekarang ni…

 

Lelaki yang tak bagi perempuan kerja memang kolot 

Sumber: Twitter

 

“Kau tu yang bodoh, bini ada degree baru boleh didik anak jadi pandai”

Sumber: Twitter

 

Tak perlu explain kat orang macam ni, asyik tengok yang negatif

Sumber: Twitter

Isu ni sebenarnya masih lagi hot kat Twitter dan ramai yang bertelagah tak puas hati antara satu sama lain. Bagi admin, setiap perempuan ada hak nak tentu jalan hidup dorang sama ada nak bekerjaya atau nak jadi suri rumah. So tak ada masalah nak jadi mana satu as long as tanggungjawab sebagai isteri, ibu dan anak terjaga.

So, apa pendapat korang tentang isu ni? Salah ke kalau perempuan nak jadi suri rumah walaupun educated? 

Baca: Jaga-jaga Cik Kak! Wanita Ni Kongsi Sebab Kenapa Kahwin Dengan Laki Orang Best!

Rocket WOBDapatkan berita yang paling viral setiap hari:

Written by Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!