in

“Khas bagi individu lengkap 2 dos vaksin” – MKN Benarkan Bilangan Penumpang Ikut Kapasiti Tempat Duduk

1Sjr

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengemaskini SOP melibatkan penerima dua dos lengkap vaksin Covid-19 dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN).Menurut laporan Berita Harian, kerajaan membenarkan jumlah penumpang dalam kenderaan berdasarkan kapasiti tempat duduk khusus di negeri-negeri yang berada dalam Fasa 1 PPN mulai semalam (20 Ogos 2021)

Screenshot 2021 08 21 At 2.22.34 Pm

Kelonggaran ini adalah antara kemudahan-kemudahan tambahan yang diberikan bagi memudahkan pergerakkan individu yang lengkap divaksin. Walaubagaimanapun, pergerakkan rentas daerah dan negeri masih tidak dibenarkan kecuali bagi pasangan jarak jauh, anak jarah jauh dan individu yang mendapat kebenaran KKM dan polis.

Screenshot 2021 08 21 At 2.21.16 Pm

Selain itu, MKN juga menetapkan bilangan penumpang bagi perkhidmatan teksi dan E-hailing seramai 2 orang termasuk pemandu dan penumpang mestilah duduk dibahagian tempat duduk belakang kenderaan.

Screenshot 2021 08 21 At 2.23.06 Pm

MKN juga mengeluarkan panduan SOP berkenaan individu yang belum menerima vaksin lengkap. Antaranya ialah; hanya 2 orang saja wakil isi rumah dibenarkan keluar untuk mendapatkan bekalan makanan, ubat dan keperluan asas; maksimum 3 orang sahaja termasuk pesakit dibenarkan keluar untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan termasuk urusan vaksinasi, keselamatan dan kecemasan.

Terdahulu, kerajaan mengumumkan kelonggaran dine-in dan aktiviti-aktiviti lain kepada penerima lengkap 2 dos vaksin Covid-19 di negeri-negeri Fasa 1 dan seterusnya dibawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

 

Baca: “Banyak tempat buka bukan sebab selamat, tapi kerana ekonomi” – Dr. Hisham

Screenshot 2021 08 21 At 2.20.08 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.