“Kesian baby tu dapat mak bapak macam ni” – Peniaga Guna Alasan ‘Bangsa’ Bila Kedai Kena Cekup Sebab Tak Berlesen

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Peraturan tetap peraturan, suka atau tak kena lah ikut. Bukan lah nak menghalang orang mencari rezeki halal, tapi kalau cara nak dapatkan rezeki tu secara haram, susah juga kan?

Secara haram yang dimaksudkan ialah berlesen, kalau diambil tindakan kenalah terima, usahlah mempergunakan kaum dan cerita pasal diri untuk menyalahkan pihak berkuasa macam insiden dalam video ni.

Hmm, andaikatalah kalau berniaga tu memang betul-betul sumber utama pendapatan, sepatutnya boleh daftarkan lesen perniagaan bukannya ambil mudah kan?

 

“Saya ada anak kecil”

Difahamkan peniaga itu dah berbincang dengan pihak berkuasa hampir sejam, tapi akhirnya terjadi seperti dalam video diatas.

Bagaimanapun ada yang menyokong tindakan peniaga dan ada juga yang menyokong tindakan pihak berkuasa. Boleh tengok video penuh disini.

Masing-masing memberikan pandangan mereka, tak kiralah di Facebook mahupun di Twitter memandangkan ianya dah viral.

Sampai ada yang menyifatkan ia daripada sikap dengki orang yang buat aduan tu.

 

Kesian baby tu dapat mak bapak macam ni – Netizen

Ada juga netizen yang beranggapan bahawa pihak berkuasa ni akan membuat rundingan baik kepada bangsa lain, tapi bangsa melayu tidak. Ada juga yang kaitkan pasal suap menyuap ni.

 

Sebab dah makan suap ke? – Netizen

 

Baca : “Tak pikir peniaga lain..” – Nak Tolong Orang Berniaga Tapi Tutup Rezeki Orang Lain Pula

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Mende?