in

“Kepala bayi yang dicarinya… seolah tak boleh terima aku tak mengandung”

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Inilah antara sebab kenapa kita kena cepat pergi jumpa doktor and check keadaan kesihatan bila kita alami sesuatu yang janggal pada badan. Make sure korang baca cerita ni sampai habis!


Menurut gadis bernama Ezzati ni, suatu ketika dulu masa tengah belajar di sebuah IPTA di Dungun, tubuhnya tak ubah macam wanita mengandung. Bila jalan ke mana-mana, ada je mata yang pandang serong. Mana tidaknya, masa tu dia masih seorang pelajar dan masih belum berkahwin.

 

Kitaran haid tak teratur 

Menurut mStar, even though kitaran haid tak teratur dan perubahan fizikal berubah, Nur Ezzati Mohammad Salleh, 23, pada masa tu tak ambil ‘port’ pun dan jalani kehidupan seharian macam biasa sebab menganggap ianya tak serius.

 

“Dik dik sini kejap masuk bilik saya”

Sampai satu tahap, Ezzati kata badan penat dan mengah dah macam buat marathon. Semuanya terbongkar pada satu hari tu, dia ke pejabat kolej sebab nak ambil kunci kolej.

Tetiba aku terdengar penyelia kolej panggil aku masuk bilik dia.”

Sudah lah penat, tiba-tiba masuk bilik sambil banyak mata yang perhati, Ezzati terus kena tanya soalan yang buat dia sendiri terkejut.

Dik awak pregnant ke?!”

 

Penyelia kolej tak bagi peluang untuk pertahankan diri

Walaupun dah cakap perkara yang betul, penyelia kolej tu tetap tak percayakan Ezzati. Bertubi-tubi soalan penyelia tu tanya semata-mata nak dia mengaku, siap pujuk Ezzati lagi. Penyelia tu kata,

Dik, kalau awak pregnant bagitahu je. Kami akan provide kolej yang lebih dekat. Jangan risau kami tolong awak. Saya risau if anything bad happened lagi teruk.”

 

Suruh baring, perut dipegang

 

Penyelia masih tak puas hati, ugut pergi klinik

Penyelia tu masih takpuas hati dengan keadaan tu. Dia seolah-olah tak dapat nak terima hakikat yang aku ni tak pregnant.”

Tak buat salah buat apa nak takut kan? Itulah yang Ezzati rasa dan dengan relax and confident, dia ikut penyelia tu pergi klinik untuk check. Lepas doktor scan perut, Ezzati disahkan tak mengandung pun. Haa tula main serkap jarang je penyelia pun!

 

Tak pregnant tapi rupa-rupanya….

Mestilah happy kan sebab dapat buktikan yang dia memang tak pregnant. Tapi tanpa Ezzati sedar, rupa-rupanya dia disyaki ada cyst!

 

Cyst teruk sangat, dah tutup organ dalaman

 

Dipandang serong sebab ada kes buang bayi di kampus

Nak dijadikan cerita, patutlah orang duk pandang serong. Kebetulan masa tu ada kes buang bayi dekat kampus tu.

Ada ke patut rakyat jelata cakap aku mak kepada baby yang teraniaya tu. Kalau tu anak aku takkan la masa tu perut aku membuncit lagi.”

 

Ovari seberat 12kg

24 Januari 2014, Ezzati jalani pembedahan untuk buang sista ovari seberat 12 kilogram berukuran 0.42 meter dari ovari kirinya. Ezzati jugak bagitahu yang ovari kirinya terpaksa dibuang sewaktu menjalani pembedahan tu.

“Saya harap para wanita di luar sana segera menjalankan pemeriksaan kesihatan sekiranya mengalami kitaran haid tidak teratur.

“Pergilah periksa, kalau tiada sista ovari, bersyukur. Kalau ada, boleh kesan lebih awal.”

Jangan ambil mudah pasal kesihatan dalaman tubuh badan kita. Lebih baik tahu awal dan dapat cegah daripada terlambat…

Baca:

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.