in

“Kantin sekolah beroperasi seperti biasa sepanjang Ramadan” – Menteri Pendidikan

Untitled Design 76

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Umum mengetahui, umat Islam di Malaysia bakal menyambut bulan Ramadan pada Selasa 12 Mac ini dan hari ini juga, pelajar-pelajar sekolah memulakan sesi persekolahan baru.


Terbaru, dalam satu kenyataan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata sesi persekolahan bagi tahun 2024 sudah pun berjalan namun kantin sekolah masih lagi beroperasi seperti biasa meskipun ianya jatuh pada bulan Ramadan.

“Kantin mesti dibuka, tapi mesti ada dari segi pendidikan berkaitan kesedaran dan rasa hormat, khususnya sekolah yang ada pelajar bukan Islam, proses pendidikan untuk memberi kesedaran dan ada rasa hormat menghormati antara satu sama lain,” katanya.

Selain itu, Ahli Parlimen Nibong Tebal itu juga berkata beliau yakin guru-guru mempunyai pengalaman serta kebolehan dalam mendidik pelajar untuk saling menghormati kepercayaan masing-masing.

“Ini bukan isu” 

Sementara itu, topik ini menjadi bualan hangat di aplikasi X dan netizen mempunyai pendapat yang berbeza berkenaan waktu operasi kantin sekolah.

Cats 9

Dapat dilihat, ada yang merasakan kantin tidak wajar dibuka pada bulan Ramadan, namun ada juga yang berpendapat ianya perlu dibuka bagi pelajar bukan Islam.

Sumber: Astro AWANI

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.