“Kalau gini rupanya, baik tulis kat blackboard je” – Netizen Kritik ‘Level’ Rekaan Poster Hari Guru Kementerian Ini

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Hari ini merupakan hari yang penuh bermakna buat guru-guru di Malaysia. Tapi mesti banyak sekolah dah mula raikan dulu memandangkan ianya jatuh pada bulan puasa.

Tapi, biasalah kalau ada benda yang dikongsikan di media sosial, pasti setiap sudut akan diperhatikan, kalau ada yang ‘terkena’ habis jadi ‘bahan’.

 

Menjatuhkan imej kementerian. Low Class. No Class

Poster yang di keluarkan oleh Kementerian Komunikasi & Multimedia Malaysia ini di muat naik semula oleh Injang Nation di Twitter.

Foto Menteri Komunikasi & Multemedia, Gobind Singh Deo dikelilingi dengan tulisan-tulisan kapur di papan hitam (background) membuatkan netizen pelik dengan rekaan yang dianggap semagai amatur.

Kalau korang tengok sendiri pun macam…hmmmm…bukan sahaja rekaan penuh juga dengan mesej-mesej yang tak berkaitan.

“Kerajaan baru tapi kualiti poster masih serupa sampah. Dengan colour tak masuk, dengan font chalkboard serupa haram, dengan penuh mesej2 tak berkaitan. Tara ni kementerian komunikasi dan multimedia punya poster. buat guna canva lawa lg woi. Low class. No class.”

“Menjatuhkan imej kementerian. Dah la kementerian berkaitan pulak tu. Punya banyak resource dgn manusia dalam kementerian tu, keluaq poster sampah tu ja? Apa punya takdak akai la. Imej sendiri pun tak reti jaga, nak jaga hal komunikasi dan multimedia negara konon. Geli tekak aku.”

“Designer bebal satu hal, yang approve pun satu bodoh jugak. Bijik mata tauk dalam jamban ka masa approve tu? Sumbat selagi boleh sumbat segala mesej. Bodoh betui.”

Netizen juga merasakan perkara yang sama. Rata-rata menganggap bahawa poster ini amat berserabut dan seolah-olah macam tangkap muat.

Mereka juga menganggap bahawa ramai lagi yang boleh buat rekaan yang jauh lebih bagus. Malah, mereka juga kecam dengan mesej pada poster tersebut.

 

Kalau gini rupanya, baik lukis , tulis kat blackboard je . Kahkah

Hurmm, mungkin ikut kreativiti kot, husnudzon lah sikit.

 

Baca : Ini Rupanya Kisah Sebenar Di Sebalik Poster Legendary “We Can Do It!”

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Mende?