in

“Jauh betul lompat” – 8.02m Rekod Kebangsaan Terbaharu Acara Lompat Jauh Lelaki

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sukan Sea yang dianjurkan di Filipina sudah memasuki edisi yang ke-30. Semangat juang atlet negara masih tinggi walaupun Sukan Sea bakal melabuhkan tirai dalam beberapa hari lagi.


Terbaru, atlet lompat jauh negara, Andrea Anura telah melakukan lompatan sejauh 8.02 meter. Walaupun tidak berjaya membawa pulang pingat emas dalam acara tersebut, beliau telah berjaya mencipta rekod kebangsaan terbaharu. Cuba korang tengok video kat bawah oleh @AtletMalaysia ni.

 

Jauh betul lompat

Tahniah diucapkan kepada Andrea Anura atas pencapaian yang membanggakan tersebut. Takpe, beza dengan pemenang pingat emas sikit je.

Memang betul-betul sikit beza dia tu, 0.01 je. Takpe yang penting buat rekod kebangsaan terbaru. Bukan senang nak pecah record.

Tahniah dan syabas diucapkan. Takde rezeki bawak balik emas, tapi pecah rekod negara tu pun dah cukup power. 

Kalau tengok cara dia lompat tu memang nampak macam terbang. Iyelah, jauh betul peginya. Admin ni takat lompat pagar zaman sekolah dulu boleh lah.

Terdahulu, rekod acara lompat jauh dipegang oleh Josbert Tinus dengan catatan 7.88m pada Kejohanan Terbuka Thailand 2007.

 

Baca: “Sukan habis pun belum tentu siap” – Guna Dewan Yang Belum Siap Sepenuhnya Untuk Sidang Media Sukan Sea 2019, Tuan Rumah Filipina Kena Kecam

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.