in

Isu YDP Agong Tidak Isytihar Darurat, Peguam Failkan Saman Atas Dakwaan Tidak Terima Cadangan Kerajaan

Cc 17

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Susulan pengumuman Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah yang menolak cadangan kerajaan untuk isytihar darurat, rata-rata rakyat Malaysia menghela nafas lega dan menerima baik keputusan tersebut.Namun, seorang peguam telah memfailkan tindakan undang-undang berhubung keputusan Yang di-Pertuan Agong apabila tidak menerima cadangan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk pengisytiharan darurat.

C 23

 

Artikel 40 dan 150 Perlembagaan Persekutuan sebagai rujukan utama kes

Plaintif Syed Iskandar Syed Jaafar, melalui firma guaman Tetuan Kengadharan & Co, memfailkan Saman Pemula di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini dengan menetapkan Kerajaan Malaysia sebagai defendan tunggal.

C1 1 6

 

Syed meminta mahkamah untuk menentukan sama ada Agong mempunyai budi bicara sepenuhnya untuk tidak mengisytiharkan darurat walaupun perdana menteri menasihatkan sebaliknya. Perkara ini merujuk kepada Artikel 40 dan 150 Perlembagaan Persekutuan.

Artikel 40 antara lain secara umum membahas tentang perlunya Agong bertindak sesuai dengan nasihat kabinet atau menteri yang bertindak di bawah kekuasaan umum kabinet.

Artikel 150 pula antara lain membahas tentang kuasa Agong untuk mengeluarkan pengisytiharan darurat di mana terdapat situasi di mana keselamatan, ekonomi, atau ketenteraman awam di Persekutuan atau mana-mana bahagiannya terancam.

C2 14

 

“Untuk menegakkan kedaulatan undang-undang”

Plaintin turut meminta pengadilan untuk menentukan keabsahan suatu pindaan terhadap Artikel 150, yang memasukkan klausa antara lain, melarang mahkamah mendengar tindakan undang-undang berhubung dengan isu pengisytiharan darurat.

Menurut salinan afidavit, Syed Iskandar dengan hormatnya mendakwa bahawa keengganan Agong bertindak atas nasihat perdana menteri mengakibatkan Raja menjalankan fungsinya dengan cara yang tidak sejajar dengan Artikel 40 dan 150 Perlembagaan Persekutuan.

“Saya benar-benar percaya bahawa penentuan mengenai pertanyaan-pertanyaan di atas oleh mahkamah terhormat ini penting untuk menegakkan kedaulatan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan,”

Sumber: Malaysia Kini

 

Baca: “Ada MP sampai mengalir air mata” – Lepas Cadangan Darurat Ditolak YDPA, Muhyiddin Fikir Nak Letak Jawatan?

C3 9

Sumber: Sinar Harian
Sumber: FMT News

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.